Єврокомісія планує ввести новий механізм перетину кордону. Що це означатиме для України

Єврокомісія планує ввести новий механізм перетину кордону. Що це означатиме для України

Фото: Reuters

Європейські чиновники хочуть запровадити в Євросоюзі аналог американської електронної системи отримання дозволу на в'їзд.

Європейська комісія розробляє ідею запровадити так званий "скрінінговий" механізм для поїздок з країн з безвізовим режимом. Про це повідомляють джерела Радіо Свобода, йдеться в сюжеті ТСН.Ранок.

Так, за новою системою, перед поїздкою на спеціальному сайті потрібно буде заповнити анкету.

"Це не означає, що безвіз знову затримується чи відкладається. Це — якщо можна так сказати — те, що Україну чекає наступним кроком після отримання безвізового режиму", - розповів кореспондент Радіо Свобода Григорій Жигалов.

Повідомляється, що європейські чиновники хочуть запровадити в Євросоюзі аналог американської електронної системи отримання дозволу на в'їзд. Приміром, якщо сьогодні бельгієць, чи британець хоче поїхати до США, віза йому не потрібна, але ось без попереднього дозволу навіть не посадять у літак.

Власне, у Євросоюзі хочуть, щоби ті, хто подорожує також заздалегідь надавали інформацію про себе. Тобто перед поїздкою потрібно буде заповнити спеціальну анкету онлайн, де вимагатимуть надати персональні дані, інформацію про документи, попередні поїздки та проблеми із законом.

За обробку анкети, своєю чергою, потрібно буде сплатити певний внесок. Припускають, що вартість становитиме 5 євро.

Далі ця інформація буде автоматично перевірятися за різними базами данних, зокрема, за Шенгенською інформаційною системою, Європолом, списком загублених документів Інтерполу, базою відбитків пальців, і так далі.

Якщо жодних проблем система не виявить, то за лічені хвилини має прийти дозвіл на в'їзд. Його потрібно буде надати під час посадки у транспорт і під час перетину кордону.

Дозвіл діятиме п'ять років.

Процедуру планують запровадити протягом найближчих чотирьох років. Сьогодні про неї мають оголосити в Брюсселі. Далі буде процедура затвердження країнами ЄС та Європейським парламентом.

Нововведення стосуватиметься усіх країн, громадяни яких матимуть право подорожувати в Євросоюз без віз. Із великою долею упевненості можна говорити про те, що серед них будуть і українці.

Європарламент готовий скасувати візи для українців

Європарламент готовий скасувати візи для українців

Повʼязані теми:

Наступна публікація