Єврокомісія пропонує скасувати візи для громадян Туреччини

Єврокомісія пропонує скасувати візи для громадян Туреччини

Фото: Reuters

Туреччина все ще повинна виконати 5 пунктів дорожньої карти до кінця червня.

Сьогодні, 4 травня, Єврокомісія висунула законодавчу пропозицію Європарламенту та Раді Євросоюзу скасувати візи для громадян Туреччини.

Як пише Європейська правда, про це заявив віце-президент ЄС Франс Тіммерманс.

Зазначається, що відповідна пропозиція була подана разом зі звітом про прогрес Туреччини у виконанні вимог дорожньої карти щодо лібералізації візового режиму.

Віце-президент ЄС наголосив на тому, що Туреччина все ще повинна виконати 5 пунктів дорожньої карти до кінця червня.

Це боротьба з корупцією, захист даних, судове співробітництво з усіма державами, розвиток співробітництва з Європолом та перегляд законодавства і практики щодо боротьби з тероризмом.

"Ми висуваємо пропозицію, яка відкриває шлях Європейському парламенту і державам-членам вирішити питання про скасування візового режиму, коли всі показники будуть виконані", - зауважив Тіммерманс.

Нагадаємо, що основним пунктом домовленостей між ЄС та Анкарою в питаннях подолання кризи біженців, було саме скасування віз для турків до кінця червня.

Згідно із угодою між ЄС та Туреччиною від 18 березня, в обмін на кожного сирійця, повернутого до Туреччини, ЄС зобов'язується приймати громадянина Сирії, який вже знаходиться в цій країні. У відповідь Туреччина просила відновити процес вступу в ЄС, подвоєння - з 3 млрд до 6 млрд євро допомоги від Євросоюзу на утримання біженців і запровадження безвізового режиму між ЄС і Туреччиною.

Своєю чергою, уряд Туреччини вирішив запровадити безвізовий режим із усіма країнами-членами Євросоюзу. Анкара ухвалила указ, яким дозволяється безвізовий доступ до турецької території для громадян всіх 28 держав-членів. Цим указом Туреччина виконала ще один із важливих критеріїв на шляху до візової лібералізації. Своєю чергою у ЄС вже привітали таке рішення турецького уряду. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація