Європа завжди може покладатися на США. Обама пообіцяв захищати кожного союзника

Європа завжди може покладатися на США. Обама пообіцяв захищати кожного союзника

Прем'єр ВБ Девід Кемерон і президент США Барак Обама / Фото: Reuters

Він нагадав, що більше ніж 60 тисяч американського військового персоналу служить у десятках європейських країн.

Президент США Барак Обама за підсумками саміту НАТО у Варшаві наголосив, що Альянс надсилає чіткий сигнал про готовність захищати кожного союзника. 

Про це він заявив на прес-конференції, передає УНІАН.

"У цей момент випробувань, я хочу скористатися можливістю, щоб чітко заявити про те, що ніколи не зміниться: це непохитне зобов'язання Сполучених Штатів стосовно безпеки та захисту Європи, наших трансатлантичних відносин та нашого обов'язку щодо спільної безпеки", - наголосив він. 

"Наступного року ми відзначатимемо 100-річчя прибуття перших американських сил на європейську землю під час Першої Світової війни. І з того часу, через дві світові війни, впродовж холодної війни, та десятків років після того, покоління американців служили тут для спільної безпеки. Навіть зараз більше ніж 60 тисяч американського військового персоналу служить у десятках європейських країн, і моя точка зору така - у хороші часи та у погані, Європа може покладатися на Сполучені Штати завжди", - сказав Обама.

"Ми рухаємося далі з найбільш значущим зміцненням системи колективної безпеки з часу холодної війни", - додав лідер США.

Він пояснив, що йдеться про зміцнення позицій стримування і оборони, і зокрема за допомогою ініціативи європейської політики засвідчення підтримки, яка посилила готовність сил Альянсу в регіоні від країн Балтії до Чорного моря, а також за допомогою розміщення передових сил на східних рубежах НАТО. 

Він нагадав, що США очолюватимуть передові сили НАТО у Польщі та розмістять у цій країні батальйон американських солдатів; Велика Британія очолить зусилля Альянсу із безпеки у Естонії, Німеччина - у Литві та Канада - у Латвії. 

"Це означає, що буде розміщено додаткових близько 4 тисячі сил НАТО на ротаційній основі у цьому регіоні", - сказав президент США та додав, що також в Європі буде розміщена додаткова озброєна бригада із Сполучених Штатів, до якої увійде ще 4 тисячі американських військових. 

Окрім того, у Румунії та Болгарії було домовлено про нові заходи зі стримування можливих загроз. "Таким чином, НАТО надсилає чітке повідомлення - ми захищатимемо кожного союзника", - наголосив Обама.

Про що говорили в перший день саміту у Варшаві

Про що говорили в перший день саміту у Варшаві

Повʼязані теми:

Наступна публікація