ЄСПЛ розгляне скаргу родичів жертв авіакатастрофи MH17 проти України - ЗМІ

ЄСПЛ розгляне скаргу родичів жертв авіакатастрофи MH17 проти України - ЗМІ

Фото: Reuters

На сайті ЄСПЛ опубліковано рішення про розгляд цієї справи.

Європейський суд з прав людини розгляне скаргу родичів жертв катастрофи Boeing 777 проти України. 

Про це повідомляє "Коммерсантъ".

Як пише видання, на сайті ЄСПЛ опубліковано рішення про розгляд цієї справи, яка об'єднала скарги родичів трьох з 298 жертв авіакатастрофи. Заявниками є громадяни Німеччини Олена Іоппа, Тім Лаушет із Австралії, а також Кріс і Деніза Кенке. Вони наполягають, що "влада знала про небезпеку польотів над зоною військового конфлікту", але не закрила простір, що призвело до смерті родичів позивачів. Вони вважають, що український уряд не закрив повітряний простір, оскільки не хотів відмовлятися від "мільйонів доларів", які отримує від прольоту над територією більш 700 рейсів щодня.



Також позивачі вимагають від України компенсацію у розмірі 1 мільйон євро.

Заявники повинні переконати ЄСПЛ, що вони вичерпали засоби правового захисту в українських судах, як вимагає Європейська конвенція з прав людини.

Однак в опублікованій у ЗМІ скарзі йдеться, що вона була подана безпосередньо в ЄСПЛ. "Враховуючи політичну та правову ситуацію на Україні", заявники виходять з того, що наразі їхня справа "не може отримати там і чесного неупередженого розгляду".

При цьому автори скарги посилаються на прецеденти, коли потерпілі зверталися в ЄСПЛ безпосередньо, не маючи надії добитися правди від української юстиції, зокрема, на скаргу Юлії Тимошенко в 2013 році.

Нагадаємо, що авіакатастрофа Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", який летів з Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року біля населеного пункту Грабово Донецької області.

Жертвами падіння літака стали 298 чоловік, серед яких 15 членів екіпажу.

14 липня Малайзія внесла до Ради Безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777 над Донбасом. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія. У Кремлі ж вважають цей крок передчасним і заблокували документ.

13 жовтня 2015 року Рада Безпеки Нідерландів оприлюднив власний звіт по авіакатастрофі пасажирського лайнера Boeing 777 "Малайзійських авіаліній". Згідно з документом, літак був уражений частинами ракети 9N314M, випущеної з ПЗРК "Бук"; було встановлено, що вихідна точка запуску розташована на території близько 320 квадратних кілометрів на території східної України; Україна не дала адекватної оцінки ризику для цивільної авіації; у України було достатньо підстав для закриття повітряного простору над окупованими територіями. Під час оприлюднення технічних висновків журналістам і родичам загиблих показали реконструйовані частини літака малайзійських авіаліній.

У свою чергу, українські фахівці заявили, що авіаційна влада перевиконала рекомендацію і встановила межу в 10 кілометрів.

Раніше один з авторів доповіді Bellingcat з розслідування причетність російських військових до знищення малазійського Boeing MH17 Деніел Ромейн піддав сумніву той факт, що зенітну установку "Бук" могли відправити на Донбас без відома президента РФ Володимира Путіна. У своєму розслідуванні дослідники встановили, що бійці другого дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська доставили до українського кордону "Бук", з якого збили літак MH-17. Ромейн зазначає, що рішення про перекидання ЗРК на Схід України має прийматися на більш високому рівні, ніж на 53-я бригада". У документі, зокрема, є прізвища командирів 20-ї армії РФ і Західного військового округу, ймовірно причетних до цього.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація