Гаррі Каспаров виграв справу в ЄСПЛ проти Росії

Гаррі Каспаров виграв справу в ЄСПЛ проти Росії

Фото: topwar.ru

РФ може оскаржити рішення протягом трьох місяців. 

Європейський суд з прав людини визнав Росію винною через затримання колишнього чемпіона світу з шахів та політичного діяча Гаррі Каспарова напередодні опозиційного з'їзду у 2007 році. Перш, ніж його справа потрапила до суду у Страсбурзі, Каспаров намагався неодноразово порушити судові позови у РФ.

Згідно з висновком Європейського суду з прав людини, позбавлення волі Гаррі Каспарова "не можна виправдати будь-якою законною метою", пише The Guardian.

"З огляду на те, що його утримання під вартою не було законним чи обґрунтованим, суд постановив, що він також незаконно був позбавлений можливості відвідати саміт", - йдеться у постанові ЄСПЛ.

Зазначається, що Каспарова затримали у Москві в аеропорту Шереметьєво 18 травня 2007 року перед поїздкою в Самару для участі в європейсько-російському саміті. У нього конфіскували квиток та паспорт і відвезли у дільницю, де допитували протягом п'яти годин щодо фальсифікації авіаквитка. Як наслідок, він пропустив з'їзд.

"Хоча влада стверджувала, що вони проводили розслідування щодо Каспарова за вчинення злочину з фальсифікації, але не було жодних доказів того, що будь-яка підробка мала місце, не кажучи вже про те, що влада не мала обґрунтованої підозри, щодо скоєння ним злочину", - йдеться у повідомленні

Своєю чергою, російський уряд заявив, що в той день у 22 людей конфіскували квитки, бо тоді проводилася операція щодо виявлення підроблених посадкових документів.

Росія може оскаржити рішення суду протягом трьох місяців. 

Нагадаємо, раніше у Росії Конституційний суд вперше дозволив не виконувати рішення Європейського суду з прав людини. Розглядаючи справу "Анчугов і Гладков проти Росії", Конституційний суд РФ вирішив, що справа суперечить російській Конституції, що унеможливлює її виконання.

Повʼязані теми:

Наступна публікація