З танцями й усмішками. Як у Бразилії вітали імпічмент президента

Ділма Русеф відсторонена від роботи щонайменше на 180 днів.

Бразильські сенатори проголосували за відсторонення від влади президента країни Ділми Русеф. 55 з 81 члена верхньої палати віддали свої голоси за усунення першої жінки-президента від виконання обов'язків. 22 сенатори проголосували проти. Про це повідомляє CNN.

Наразі Ділма Русеф відсторонена від роботи щонайменше на 180 днів. Також її очікує судовий процес через імпічмент. На цей час її місце займе віце-президент Мішель Темер.

Перед голосуванням кожен сенатор мав 15 хвилин на виступ. Такою можливістю скористалися 71 з 81 члена парламенту. Так, колишній президент країни Фернандо Коллор де Мелло, якого також усунули від влади шляхом імпічменту, сказав, що, на його думку, держава регресує в політичному плані.

Його колега Армандо Монтейро зазначив, що імпічмент був політично вмотивованим і створив жахливий прецедент.

Під час прийняття рішення парламента на вулицю вийшли протестувальники. Так, протест перед Конгресом в столиці Бразиліа вийшлов з-під контролю, через що влада розігнала натовп.

Зазначимо, уряд Русеф почали звинувачувати у корупції ще з 2011 року. Розслідування схем багатомільйонних відкатів в державній нафтовій компанії Petrobras заплямувало імена десятків провідних бізнесменів і політиків країни. Напряму Русеф не обвинувачується у корупції, однак вона була головою Petrobras протягом багатьох років ймовірної корупції.

До слова, процес імпічменту щодо Русеф розпочався ще у грудні 2015 року. Тоді представники опозиції звинуватили голову держави у порушенні податкового законодавства і маніпуляціях з державним бюджетом під час її виборчої кампанії в 2014 році.

Після цього, 11 квітня 2016 року спеціальна парламентська комісія постановила розпочати процедуру імпічменту президента. На підтримку цієї ініціативи проголосували 367 депутатів нижньої палати з необхідних 342.

Сама Ділма Русеф звинуватила своїх політичних супротивників у змові з метою державного перевороту. Русеф також натякнула, що одним із лідерів змовників є віце-президент Мішель Темер. За її словами, про існування змови свідчить аудіозвернення Темера. Вони транслювали пробний запис його виступу зі зверненням до країни, в якому він приймає пост президента і закликає до національної єдності. За словами самого віце-президента Темера, запис був опублікована випадково. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація