Загроза громадянської війни та евакуація туристів. Що відбувається у Гамбії і чим це може закінчитися

Експерти називають становище в країні "вакуумом влади".

Напередодні інавгурації президента США Дональда Трампа увагу до себе прикували події у невеликій країні, із населенням лише 1,8 млн людей, — Ісламській Республіці Гамбія, що у Західній Африці.

У четвер, 19 січня, о 18:00 за київським часом (16:00 GMT) у столиці Сенегалу Дакарі має відбутися інавгурація новообраного президента Гамбії Адами Барроу.

Про це обраний президентом повідомив на своїй сторінці у Facebook, зазначивши, що церемонія відбудеться на території посольства Гамбії в Сенегалі.

Усе б нічого, якби де-юре вже колишній президент країни Ях'я Джамме, який з останніх сил намагається "втриматися у сідлі", не ввів напередодні у країні надзвичайний стан і всіляко не намагався перешкоджати вступу на посаду своєму опоненту.

 

Обраний президентом Барроу / Фото: Adama Barrow/Facebook

Ях'я Джамме очолював Гамбію протягом 22 років (від 1994 року, коли, своєю чергою, у Білорусі до влади прийшов Олександр Лукашенко), і опівночі 19 січня мав залишити свій пост. Натомість Джамме просто зник: де наразі перебуває екс-президент, який після поразки на минулорічних виборах відмовився залишати посаду, невідомо нікому.

Поразка Джамме

Вибори у Гамбії відбулися 1 грудня 2016 року, і вперше за два десятиліття Джамме зазнав поразки — від свого опонента-демократа, власника агентства нерухомості Majum Real Estate Адами Барроу.

Так, Барроу зміг набрати 43,3% голосів виборців, тоді як Джамме — 39,6% (дані остаточного перерахунку).

 

Перед інавгурацією Барроу в посольстві Гамбії у Сенегалі вивісили стяг країни / Фото: Reuters

"У грудні 2016 року Джамме програв вибори опозиціонеру Адамі Барроу, і на початку визнав свою поразку. Проте під тиском власного оточення, перш за все функціонерів владної партії "Альянс за патріотичну переорієнтацію та творення", він змінив свою позицію. При цьому заявив, що в ході голосування не всі його прихильники мали змогу проголосувати, а також що під час підрахунку голосів було допущено помилок", — розповідає Олександр Мішин, кандидат політичних наук і співзасновник Центру дослідження Африки в Україні.

Навіть після перерахунку голосів Джамме не заспокоївся і оголосив у країні надзвичайний стан.

"Місцева ЦВК дійсно провела перерахунок, і розрив між Джамме та Барроу скоротився з 9% до 4%. Джамме відмовився визнати ці результати, та вимагав у судовому порядку їхнього анулювання, з цією метою він 17 січня 2017 року ввів режим надзвичайного стану, та подовжив свій термін перебування при владі на 90 днів", — додав Мішин.

 

Ях'я Джамме / Фото: Reuters

Паніка серед туристів

Як повідомляє агентство Associated Press, попри те, що в країні було введено надзвичайний стан, жодних ознак військової активності не було помічено. Тим не менш, із Гамбії, туристичної перлини Західної Африки, почали масово тікати мандрівники. Так, зокрема, британський туристичний оператор Thomas Cook евакуював туристів напередодні інавгурації Берроу.

 

Туристи залишають Гамбію після оголошення надзвичайного стану / Фото: Reuters

"На черзі колапс економіки, бо Гамбію залишили майже всі туристи, а саме туризм формує 20% ВВП країни. Щороку країну відвідував понад 1 мільйон туристів. За інформацією уряду Великобританії, лише останніми днями було евакуйовано 3500 іноземних громадян. Проте частина британців та голландців все ще лишається на території країни", — зазначив експерт Мішин. 

Останні спроби Джамме залишитися при владі

Що ж до подовження терміну Джамме до 3 місяців, то це саме парламент ухвалив таке рішення. Однак, щодо його легітимності виникають сумніви.

"Парламент у цей час лишився єдиним легітимним органом вищої влади в країні, але оцінку його рішення щодо подовження мандату Джамме дати складно. Причина полягає в тому, що Джамме ввів 17 січня режим надзвичайного стану, а в умовах цього режиму повноваження парламенту є істотно обмеженими", — пояснив Мішин.

Вірогідно, що рішення парламенту є політичним, продиктованим тиском з боку президента або жагою самозбереження.

Олександр Мішин, експерт

"Але чи може парламент в таких умовах скасувати інавгурацію новообраного президента очевидно, що це сумнівний крок, бо тоді одна гілка влади узурпує на себе владні повноваження. Сукупність цих моментів утворює набір складних юридичних колізій, тому вірогідно, що рішення парламенту є політичним, продиктованим тиском з боку президента або жагою самозбереження", — додав африканіст.

Мішин називає ці події в країні де-факто військовим переворотом. 

Загроза інтервенції до Гамбії

Дві інші західноафриканські країни, Сенегал і Нігерія, стурбовані внутрішньополітичною кризою Гамбії, заявили про можливість військового вторгення до країни. Та й інавгурація обраного президентом Барроу була б неможливою за таких умов. Відтак, Економічне співтовариство країн Західної Африки (ЕКОВАС) вирішило здійснити зовнішню інтервенцію.

"Насправді після введення режиму надзвичайного стану ЕКОВАС юридично отримав реальні підстави для втручання у внутрішні справи Гамбії, бо процедура демократичної передачі влади заблокована", — говорить Мішин.

Гамбія на мапі / Фото: Google Maps

Проте сам Джамме не був задоволений подібною ідеєю, тож у телефонній розмові з Еллен Джонсон-Серліф, президентом Ліберії та головою ЕКОВАС заявив, що кризу в країні має розв'язати Верховний Суд без зовнішнього втручання.

Ще раніше конфлікт намагалися залагодити інші західноафриканські лідери. Зокрема, президент Нігерії Мухаммаду Бухарі особисто навідувався до Гамбії, аби вмовити Джамме залишити посаду. Однак, натомість запропонував йому політичний прихисток у разі переслідувань.

 

Візит Бухарі до Джамме / Фото: Reuters

Остання надія була на президента Мавританії Мохаммеда ульд Абдель-Азіза з його миротворчою місією до Банжула, столиці Гамбії.

За словами Мішина, розпочалася концентрація та перегрупування підрозділів сил ЕКОВАС на кордонах Гамбії. У військах інтервентів — солдати та офіцери з Сенегалу, Нігерії, Гани, Того та Малі. "Уряд США заявляє про підтримку ЕКОВАС, як сили, що спроможна забезпечити демократичну передачу влади та забезпечити мир та безпеку для Гамбії", — наголошує експерт. 

Крім того, військово-повітряні сили Нігерії перекидають обладнання для проведення військової операції на територію Сенегалу. У прикордонних з Гамбією регіонах Сенегалу, таких як Каолак та Зінгішор спостерігається концентрація військових підрозділів, що підведені до державного кордону. 

"Втеча з корабля"

Тим часом, у країні почав розбігатися уряд. Напередодні інавгурації свої пости залишили, зокрема, віце-президент та міністр юстиції. Між іншим, за відсутності президента (Джамме втік), його повноваження мав би перебрати на себе віце-президент, однак, Ісату Нджіє Сайді, яка обіймала цю посаду від 1997 року, залишила Джамме на самоті. 

Здавалося, сам Джамме був ладен лишити країну. У Мережі неодноразово з'являлася інформація про те, що особистий літак впертого президента стоїть заправлений на злітній смузі і готовий злетіти в повітря щомиті.

Крім того, Al Jazeera повідомляє, що протягом останніх 48 годин посади залишили аж 8 міністрів, натомість Усман Баджі, головнокомандувач військових сил, який раніше неодноразово присягав на вірність Джамме.

Позбавитися президента хотіло б його найближче оточення, наприклад, головком збройних сил Баджі, аби списати всі проблеми країни на Джамме.

Олександр Мішин, експерт

Водночас африканіст Мішин вважає, що саме Баджі хотів би позбутися впертого президента і не відкидає можливості його вбивства в день інавгурації.

"Вбивство Джамме не можна відкидати, проте для Барроу це невигідно, бо тоді його президентство почнеться з крові. Позбавитися президента хотіло б його найближче оточення, наприклад, головком збройних сил Баджі, аби списати всі проблеми країни на Джамме. Саме через це Джамме найняв собі найманців з держав Західної Африки, які зараз його охороняють, оскільки довіри до армії вже не має", — говорить експерт.

Між тим, колишній посол США в ЕКОВАС Робін Сандерс сказав  Al Jazeera, що наразі невідомо, як відреагує гамбійська армія на інтервенцію.

"Між військовими Гамбії наявний етнічний розкол, і незрозуміло, чи будуть сили, вірні Джамме, битися проти ЕКОВАС, зважаючи на нестачу коштів і сил для цього", — сказав Сандерс.

Що заважає розв'язати "гамбійську кризу"?

Мішин зазначає, що покінчити з невизначеністю в Гамбії буде не так просто через низку факторів:

  • Джамме зник, по суті самоусунувся від виконання функцій президента, і місце його перебування не є відомим. Хто виконує функції голови держави незрозуміло, бо віце-президент залишила свою посаду, так само як і майже всі члени уряду. Голова парламенту також  у невідомому місці. По суті у країні "вакуум влади".
  • Збройні сили Гамбії зайняли нейтралітет і не готові вступати у конфлікт на боці президента Джамме у протиборстві з підрозділами ЕКОВАС. Проте обраний президентом Барроу не може на них покластися, адже вони того самого етносу, з якого походить Джамме. Тому на початку Барроу потрібна зовнішня військова допомога, що утримати державу від хаосу.
  • Барроу готується до інавгурації в Сенегалі, але процедурно це суперечить конституції країни, і по суті така інавгурація не буде легітимною. Сили інтервентів з ЕКОВАС поки офіційно не вступили на територію Гамбії (неофіційно вже почалися операції армії Сенегалу в країні). Вони чекають на схвалення мандату на застосування сили з боку РБ ООН, але він може бути заблокований РФ чи Китаєм.

Експерт наголошує: якщо Барроу не візьме владу до своїх рук, у країні може розпочатися громадянська війна.

Що може зробити Джамме після інавгурації опонента Барроу?

На запитання про те, що може Джамме утнути в разі інавгурації його опонента Мішин відповів: "Джамме епатажний, але доволі розумний політик, бо зміг 22 роки тримати владу у своїх руках. Найкраще рішення для нього зникнути з політичної сцени. Це призведе до невизначеності в політичній системі Гамбії. Він може переховуватися або у Гамбії, або за її межами. І навіть може оголосити себе новим Махді, який в майбутньому підніме повстання проти нової влади, посилаючись на її сумнівну легітимність".

Джамме епатажний, але доволі розумний політик, бо зміг 22 роки тримати владу у своїх руках.

Олександр Мішин, експерт

Між тим, Україні Джамме запам'ятається ще бодай тим, що був одним із небагатьох африканських лідерів, які відвідали її. Так, Джамме завітав до Києва в рамках зустрічі з тодішнім прем'єр-міністром Анатолієм Кінахом 2001 року.

Тетяна Горбань

Повʼязані теми:

Наступна публікація