"Закон ХХІ століття": у США внормовують використання дронів

"Закон ХХІ століття": у США внормовують використання дронів

Фото: chezasite.com

Америка стає першою країною, де приватним безпілотникам присвячено окремий закон.

"Закон ХХІ століття" бурхливо обговорюють Сполучені Штати, а вже за кілька років хвиля дійде до Європи та України. Суть питання – що робити з дронами, йдеться в сюжеті ТСН.

Для власника невеличкої винарні Раяна новий закон про дрони – радість. Тепер він може скільки завгодно запускати апарат. І не брати щоразу дозвіл на політ, як було раніше. "Я дронами вже шість років займаюся, це хоббі. А тепер можу потихеньку вводити їх у свій бізнес. Знімати з повітря, ретельніше слідкувати за лозою", - пояснив винороб Раян Кюнде.

Необмежені польоти дозволили тільки апаратам, що легші за 25 кілограмів. Але тільки під наглядом пілота – він мусить бачити дрона очима. І тільки в разі, якщо пілот пройшов авіаційні курси. Підтверджувати кваліфікацію треба щодва роки. Тож амбітні ідеї великих компаній організовувати дронами доставку книжок чи електроніки зі складів до користувачів поки що далекі від реалізації.

"У кожного дрона буде свій реєстраційний номер. Тож у випадку будь-якого інциденту – одразу буде зрозуміло, з ким розбиратися", - пояснює спеціаліст із авіабезпеки Джессе Колман.

Журналісти CNN за допомогою лабораторних досліджень перевірили, чи безпечне падіння дрона з висоти. Адже нова технологія не гарантує технічної досконалості навіть при наявності ліцензії. З'ясувалося, що людській голові буде непереливки. Навіть пасажирському літаку пряме зіткнення не сподобається. "Дрони виготовляють з дуже важких матеріалів. Батарея, камери. Вони можуть завдати значної шкоди літаку. Що ми зараз намагаємося довести або спростувати – це яку саме загрозу вони становлять", - пояснив директор дослідного центру Джеймс Посс.

У США вирішували, як законодавчо урегулювати польоти дронів

У США вирішували, як законодавчо урегулювати польоти дронів

Невдовзі "пілотам" дронів за новою постановою Білого дому розішлють спеціальні листи-регуляції. Зокрема про межі чужого приватного життя, котрі можуть бути порушені зйомкою з апаратів.

Раніше цього року в США провели змагання з управління дронами силою думкиЗокрема, імпульси  мозку учасників змагань зчитували спеціальні електро-енцефалограми і передавали відповідні команди безпілотникам.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація