Законодавчі кулаки. Найбільш гостросюжетні парламентські бійки в різних країнах світу

Законодавчі кулаки. Найбільш гостросюжетні парламентські бійки в різних країнах світу

Законодавчі кулаки. Найбільш гостросюжетні парламентські бійки в різних країнах світу

Бійки в парламенті є звичними для багатьох країн світу

Верховна Рада шокувала світ нападом на чинного прем'єра.

Цього тижня Україна прогриміла у світі з іншого боку. Точніше – парламент. Що законодавці на різних континентах, буває, б'ються, то вже ніби й не дивина. Але напад на чинного прем'єра Арсенія Яценюка, одну з головних осіб законно обраної влади, – то тут українські депутати обігнали усіх.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Нігерія. Тут зафіксовані наймасовіші зіткнення в парламенті. Під час корупційного скандалу в 2000-му учасниками великої битви стали 360 депутатів – майже весь склад парламенту.

За 15 років нігерійський політичний процес суттєвих змін не зазнав – час від часу на перші шпальти світових ЗМІ потрапляють вражаючі кадри депутатських мордобоїв.

Найзапальніші бійці ухвалюють закони на Тайвані. Своїми бійками тамтешній парламент тішить Інтернет уже два десятки років. Замість банальних аперкотів – депутати тягають один одного за краватки, жбурляються взуттям, розпилюють сльозогінний газ, б'ються мобільним телефоном та кидаються їжею. Західні ЗМІ навіть писали, що тайванські законотворці бійки інсценують та просять один одного заздалегідь взути зручні та легкі кросівки.

Найтрагічніша бійка сталася у стінах турецького парламенту. 2001-го тамтешні депутати не змогли домовитись, за якою процедурою ухвалювати закони і зчепилися так, що довели справу до вбивства. 56-річний законотворець зазнав кілька ударів по голові й незабаром помер у лікарні. Утім, від нових зіткнень Туреччину це не вберегло. Цього року сталося масштабне побоїще між керівною партією та опозицією.

Як б’ються у парламентах: світовий досвід

Як б’ються у парламентах: світовий досвід

Хто сказав, що бійка – не жіноча справа? Депутатки з Південної Кореї нарівні з чоловіками прийомів рідного тейквондо не застосовують, але явно хочуть. Ще й гучними криками себе підбадьорюють. Поціновувачі вважають, що це була одна з найвидовищніших бійок в історії корейського парламенту. А медіа довго її тиражували. Власне, через закон про пресу тут і билися.

Образи образами, а битися слід, зважаючи на аматорів і професіоналів. Такої думки дотримуються грузинські депутати. Минулоріч у парламенті розсварилися представники опозиції та більшості. Та олімпійського чемпіона з дзюдо Звіада Звіадаурі до участі в конфлікті не допустили. Свої ж його і стримали.

Найбільш небезпечною вважають бійку індійських депутатів. Рук і ніг для з'ясування стосунків їм одразу не вистачило, тож у хід пішли підручні засоби. Депутати били один одного мікрофонами, трощили меблі та кидалися уламками. Парламентську залу після цього довго ремонтували, про ремонт депутатських тіл наразі невідомо.

А найемоційніше серед західних країн парламентарі сваряться в Італії. Експресивне обговорення законів закінчується тут тактильними аргуменами по кілька разів на тиждень. Дві останні найбільші бійки італійці влаштували через пенсійну реформу та під час дебатів про соціальні центри для молоді. Втім, роблять це у Римі елегантно і майже завжди без серйозних наслідків.

Найфаховіші у двобоях, звісно, самураї. Японські парламентарі показали світу справжнє дзюдо просто під час парламентського засідання. Прекрасне виконання масутамі вадза. Останнє зіткнення, між іншим, стосувалося дозволу японській армії вперше після Другої світової війни служити за межами країни. У спікера навіть видирали із рук документи.

Найвихованіші ж депутати працюють у британському, американському та канадському парламентах. На адресу опонентів собі дозволяють лише нищівну критику. За порядком у законодавчих установах цих країн наглядають спеціально навчені парламентські пристави, які й найгарячіших депутатів заспокоять, і з зали порушника виведуть. Щоправда, до такого порядку західні парламентарі мали час звикнути – у британському парламенті пристави працюють уже шість сотень років, а в Канаді та США – по кількасот.

Кореспондент ТСН Катерина Федорченко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація