Засновник Bellingcat розповів, як вдалося встановити причетних до падіння MH17 російських військових

Засновник Bellingcat розповів, як вдалося встановити причетних до падіння MH17 російських військових

Завдяки інформації в інтернеті та соціальних мережах вдалося встановити причетних до падіння МН17. / Фото: Reuters

Експерти встановили 20 військовослужбовців РФ, причетних до авіакатастрофи

Експертно-журналістська група Bellingcat встановила, хто збив літак рейсу МН17 на Донбасі в липні 2014 року, завдяки інформації, яку російські громадяни та військовослужбовці РФ викладали в інтернеті і соціальних мережах.

Про це в інтервю Deutsche Welle розповів засновник Bellingcat Еліот Хіггінс.

За його словами, спочатку експерти встановили зенітно-ракетний комплекс "Бук", який, на їхню думку, випустив ракету, що збила літак. За знімками, зробленими російськими громадянами між 23 і 25 червня, експерти змогли розпізнати "Бук" у військовій колоні, що рухалася в той момент на території РФ.

Як встановили в Bellingcat, це був конвой 53-ї зенітно-ракетної бригади під Курськом. Після цього експерти почали шукати всю інформацію про цей підрозділ в інтернеті і в підсумку вийшли на 20 російських військових, причетних до падіння МН17.

"Ми вивчили сотні, якщо не тисячі, профілів у пошуку людей, що мають стосунок до справи. Встановили особи тих, хто був у цьому конвої, їх роль в бригаді. Після цього ми встановили, хто з найбільшою ймовірністю був безпосередньо причетний до запуску ракети, яка збила літак: командирів, які, ймовірно, і отримували наказ на пуск ракети, водіїв та операторів ракетної установки. В результаті ми змогли виділити цю невелику групу людей", - сказав Еліот Хіггінс.

Засновник Bellingcat розповів, що військові викладали на своїх сторінках в соцмережах пости, обговорювали свою роботу, деякі навіть викладали фотографії журналу чергувань на літні місяці 2014 року, де були перераховані всі військовослужбовці та їх підрозділи.

"На підставі цього ми можемо судити про те, хто був задіяний, а хто - ні. По суті, ми дали відмінне алібі деяким солдатам, що входять у 53-тю бригаду, тому що за допомогою розміщеної ними ж інформації встановили, що частина з них не перебувала у складі того конвою", - сказав Хіггінс.

За словами керівника Bellingcat, у голландських слідчих, яким експерти передали результати свого розслідування, вже є інформація про 53-тю бригаду.

"Можливо, слідчим уже відомо, хто був у штабі бригади, а може, й ні. Будь-яка інформація корисна, і нідерландські слідчі вже запевнили нас у тому, що серйозно вивчать підготовлені нами матеріали", - зазначив Еліот Хіггінс.

Зазначимо, що Bellingcat працює з розслідувальної групою з падіння МН17, куди входять представники Голландії, Бельгії, Малайзії, України та Австралії.

У минулому році учасникам Bellingcat вдалося встановити, що до краху MH17 причетний батальйон 53 системи повітряної захисту з Курська. Один з них — Сергій М., командир бригади. Також згадуються Дмитро Т. і дев'ять лейтенантів, які перебували в "Буку" в день аварії літака. У розслідуванні йдеться і про "дуже досвідчених солдатів", які вміють керувати установкою.

13 жовтня був опублікований текст доповіді Міжнародної комісії про падіння Боїнга. У ньому говорилося, що рейс MH17 був збитий ракетою з "Бука" серії 9М38 з бойовою частиною 9М314М.

Катастрофа Boeing 777 сталася 17 липня 2014 року. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Загинули 298 осіб — усі, хто перебував на борту.

Коло підозрюваних у знищенні голландського «Боїнга» звузили до 20 російських військових

Коло підозрюваних у знищенні голландського «Боїнга» звузили до 20 російських військових

Повʼязані теми:

Наступна публікація