Женевські переговори щодо Сирії перенесені через "інтенсивні суперечки" сторін

Женевські переговори щодо Сирії перенесені через "інтенсивні суперечки" сторін

На майбутніх переговорах сторони спробують домовитися про реальне припинення вогню. / Фото: Reuters

Переговори мали початися 25 січня.

Переговори по врегулюванню конфлікту в Сирії, які повинні були розпочатися в понеділок, 25 січня, в Женеві, перенесено на п'ятницю.

Про це на прес-конференції розповів спецпредставник ООН по Сирії Стафан де Містура, передає Російська служба Бі-бі-сі.

За його словами, між сторонами переговорів йдуть "інтенсивні суперечки" через склад учасників. США, Росія, Туреччина і Саудівська Аравія намагаються прийти до консенсусу з цього питання.

Стафан де Містура сказав, що переговори триватимуть 2-3 тижні. На них будуть обговорюватися питання припинення вогню, знищення "Ісламської держави" та доставки гуманітарної допомоги.

Основною метою переговорів буде встановлення "реального припинення вогню на території Сирії". Однак, за словами спецпредставника ООН, мови про примирення не йде щодо ІД і угруповання "Фрон Нусра", які визнані ООН терористичними.

Уряд Башара Асада погодився на участь у переговорах із опозицією

Уряд Башара Асада погодився на участь у переговорах із опозицією

Раніше повідомлялося, що США і Росія близькі до компромісу перед майбутніми переговорами по врегулюванню конфлікту в Сирії. Москва готова піти на переговори з однією з найбільш численних і впливових повстанських груп в Сирії "Армії ісламу", яку підтримує Саудівська Аравія. Вашингтон у свою чергу погодився на приїзд до Женеви делегації, яка дружньо налаштована по відношенню до Москви. 

Громадянська війна в Сирії розпочалася навесні 2011 року. З тих пір число загиблих перевищило 250 тисяч осіб, біженців — 4 мільйони. Повстанці виступають за повалення режиму Башара Асада. За цей час частину території країни захопила "ІД".

З 30 вересняс 2015 року російська авіація почала наносити удари по позиціях бойовиків у Сирії. Незважаючи на те, що Росія анонсувала застосування авіації для боротьби з терористами "Ісламської держави", бомби кидають на території, де "ІД" не було помічено.

Повʼязані теми:

Наступна публікація