ЗМІ в захваті від ефіопського бігуна, що відкрито виступив проти свого уряду в Ріо

ЗМІ в захваті від ефіопського бігуна, що відкрито виступив проти свого уряду в Ріо

Фото: Reuters

Уряд Ефіопії може "розправитися" з бунтівником, дарма що той здобув срібну медаль на Олімпійських іграх.

Ефіопський бігун на довгі дистанції Феїса Лілеса з народу оромо боїться повертатися на батьківщину після змагань в Ріо.

"Вони мене вб'ють", — заявив Лілеса ЗМІ, коли ті почали розпитувати про те, чому він перехрестив руки над головою після марафону в неділю, 21 серпня. Про це повідомили NBC News.

Виявляється, жест олімпійця — символ протесту проти ефіопського уряду, що переслідує представників найчисельнішого в країні народу оромо. І за те, що Лілеса показав його на весь світ, він може втрапити до в'язниці. У гіршому випадку його просто вб'ють.

Лілеса, батько двох дітей, заявив, що після перемоги в Ріо шукатиме притулку за межами Ефіопії, бо хоче уникнути переслідувань. Він також повідомив, що на батьківщині його родина перебуває в небезпеці.

Він сподівається лишитися в Бразилії або податися деінде: "Якщо я отримаю візу, то переїду в Штати", — повідомив Лілеса.

Срібний призер Олімпійських ігор повторив свій жест на церемонії вручення нагород / Фото: Reuters

Справа в тому, що представники народу оромо виступають проти планів ефіопського уряду щодо перерозподілу господарських земель. 

Правозахисні групи повідомляють, що з початку антиурядових демонстрацій в листопаді минулого року було вбито сотні людей. Утім, влада ставить під сумнів ці цифри й заявляє, що демонстранти роблять не що інше, як порушують порядок, тому над ними встановлено контроль.

На прес-конференції після вручення медалей Лілеса пояснив, навіщо ризикнув, перехрестивши над головою руки: "Народ оромо — мій народ... Оромо зараз борються за права, за мир і за землі".

Влада не змусила Лілесу довго чекати відповіді: у понеділок на урядових сайтах та в англомовних ефіопських газетах не було і згадки ані про протест спортсмена, ані про те, що він здобув срібну медаль в Ріо.

Нагадаємо, окрім непорозуміння між урядом і народом, в Ефіопії час від часу стаються конфлікти за участю бойовиків. Близько чотирьох місяців тому в районі, що приймає біженців з Південного Судану, бандити вбили понад 200 осіб. Слід зазначити, що вони непідвладні ані урядові, ані місцевим повстанцям.

Повʼязані теми:

Наступна публікація