ЗМІ дізналися про газову співпрацю Росії з "Ісламською державою" у Сирії

ЗМІ дізналися про газову співпрацю Росії з "Ісламською державою" у Сирії

Бойовики дозволяють росіянам працювати на заводі / Фото: Reuters

Вигоду отримує й уряд Башара Асада.

Офіційно, президент Сирії Башар Асад та російська влада об'єдналися задля боротьби із так званою "Ісламською державою".

Втім, функціонування певних газових об'єктів на півночі Сирії, які наразі перебувають під контролем джихадистського угрупування, свідчить про збереження зв'язку між владою Сирії та "ІД", передає видання Foreign Policy.

Відповідно до інформації турецьких чиновників та сирійських повстанців, на півночі Сирії розташоване місце співпраці між "Ісламською державою" та російською енергетичною компанією, яка пов'язана із президентом РФ Володимиром Путіним.

Газовий завод Tuweinan, що розташований близько за 60 миль на південний захід від "столиці" "ІД" Ракки, - є найбільшим подібним об'єктом у Сирії.

Він був створений російською будівельною компанією "Стройгаз", яка належить мільярдеру та дуже близькому товаришу Путіна - Геннадію Тимченку.

Зв'язок компанії із Кремлем ретельно задокументований: "Стройгаз" потрапив під санкції США, як і інші компанії Тимченка, за участь у діяльності "напряму пов'язаній із Путіним", який наразі перебуває у немилості через Україну.

Сирійська влада уклала договір зі "Стройгазом" щодо будівництва заводу ще у 2007 році.

Росіяни працювали через сирійського субпідрядника Hesco, який належав бізнесмену із подвійним російсько-сирійським громадянством Джорджу Хасвані. У листопаді минулого року Мінфін США наклав на Хасвані санкції за нібито брокерський продаж нафти між "Ісламською державою" та режимом Ассада.

А вже з 2014 року завод почали контролювати терористи "ІД".

Однак, за словами турецького високопосадовця, після захоплення заводу у січні, "Стройгаз" продовжував будівництво.

Доповідь, яка підтверджує цю заяву, була опублікована у державній сирійській газеті, яка навела слова провладних джерел. На момент захоплення бойовиками заводу у січні 2014, російська компанія завершила 80% робіт та планувала здати об'єкт у другій половині року. Втім, у провладній газеті, на відміну від турецького чиновника, не згадується, що завод контролювала "ІД".

Більш того, повідомляють, що російські інженери досі працюють на заводі, а "ІД" дозволяє Росії відправляти нових працівників та  команду в обмін на долю у газових та фінансових оборудках.

Нагадаємо, що Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляйєн назвала дії Росії в Сирії цинічними, а також звинуватила Москву у веденні подвійної гри. За її словами, весь цинізм у тому, що, з одного боку, Росія піддає населення Алеппо килимовим бомбардуванням і одночасно виступає на женевських переговорах за те, щоб в Сирії не був втрачений хоча б якийсь державний порядок і між сторонами конфлікту відновилася довіра. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація