На Прикарпатті гуцули зіграють туристам на трембіті, зроблять унікальну ковдру і покажуть вулкан

На Прикарпатті гуцули зіграють туристам на трембіті, зроблять унікальну ковдру і покажуть вулкан

Прикарпаття дивує багатством традицій

Прикарпаття вражає багатством традицій.

Кожне село та селище Івано-Франківської області настільки варте уваги, що навіть частину регіону за тиждень не об'їхати.

Як повідомляється у сюжеті "Сніданку з 1+1", на Прикарпатті розташована найвища гора в Україні, а у скелях досі лежать заховані скарби самого Довбуша.

Від Івано-Франківська трохи більше 40 кілометрів у напрямку Яремчі і є  вже перша обов'язкова зупинка  - це село Старуня, біля якого розташувався єдиний в Європі грязьовий вулкан. Щоправда, він не дуже великий.

Вулкан утворився завдяки людині, яка посеред поля понад століття тому розробляла нафтові родовища. Присутність нафти в ґрунті видно і зараз. Вогонь живиться якраз чорним золотом. За словами місцевих мешканців, родовище горить цілодобово і не згасає за жодних погодних умов.

Крім того, на Івано-Франківщині є музикант, який грає на 20 інструментах. Роман Кумлик збудував у Верховині хату-музей. Чоловік вміє грати, зокрема, на сопілці, трембіті, струні тощо. Інструменти, серед яких унікальні скрипки, волинка та ліра, він збирав 30 років.

Не менше вражають і цілющі та неймовірно теплі ліжники, які є одночасно ковдрою і простирадлом. Без нього не обходиться жодна гуцульська хата. При цьому столицею ліжникарства вважається село Яворів.

Прикарпаття - місце зимової казки

Прикарпаття - місце зимової казки

Місцеві майстри витрачають цілий тиждень на обробку натуральної вовни, яку потрібно помити, висушити і вичесати. Далі покривало кидають у спеціальний пристрій - валило. Це діжка, в яку потужним потоком ллється вода. Там ліжник полощуться декілька годин і стають тугими та пухнастими. Досі у Яворові сплять саме на ліжниках. Кажуть, вовна лікує радикуліт і заспокоює нерви.

Раніше повідомлялось, що цього року тепла і безсніжна зима провалила лижний сезон в Україні. Туристи залишають гірські схили на курортах в Закарпатті та на Івано-Франківщині.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація