Найпривабливіше для туристів село. У Клевані в Тунелі кохання хочуть влаштовувати "швидкі" весілля

Найпривабливіше для туристів село. У Клевані в Тунелі кохання хочуть влаштовувати "швидкі" весілля

Фото: УНІАН

У селищі чимало унікальних пам'яток, які просто руйнуються.

Переможцем Всеукраїнського конкурсу найбільш туристично привабливого села визнали Клевань біля Рівного з його мальовничим замком і Тунелем кохання. Голосування відбувалось онлайн. Клеванські пам'ятки набрали майже 18 тисяч голосів. Від організаторів громада села отримає приз у 50 тис. грн.

Журналісти ТСН перевірили перлину Рівненщини і виявили, що більшість об'єктів села – у жахливому стані й швидко можуть зникнути взагалі.

Поодиноких мандрівників, які навідують замок Чарторийських у Клевані можна назвати сміливцями. Споруда XV століття – в аварійному стані. За часів незалежності України вона пережила кілька пожеж, міняла власників та жодного разу не ремонтувалась. Замок розтягують на цеглу.

Місцева влада розводить руками і нарікає на відсутність державної програми про підтримку пам'яток національного значення. Чиновники готують звернення до Кабміну. Адже без такої програми вони не можуть залучати кошти грантових організацій та Євросоюзу.

"Ми вперлися в те, що більшість пам'яток, які збереглися, де є що показати, перебувають на балансі держави. Це національні пам'ятки і ми не можемо їх профінансувати", – пояснює радник голови Рівненської облдержадміністрації Сергій Мініч.

Невтішна ситуація і навколо Костелу Благовіщення. В охоронній зоні пам'ятки архітектури XVII століття комусь віддали дві земельні ділянки. Реставрацію самої споруди зупинили через проблеми з документами.

Навіть природні дива Клеванщини у небезпеці. Сумнозвісна Безодня, куди, за легендою, провалилася церква, потерпає від сміття.

Але клеванчани у відчай не впадають. Наразі бережуть найдивовижніше та найромантичніше місце – Тунель кохання.

"Хочемо поставити онлайн веб-камери тут і транслювати безпосередньо всіх учасників через соціальні мережі", – говорить Клеванський селищний голова Дмитро Жовтянський.

"Є ще така думка, щоб створити для всіх відвідувачів безкоштовну WiFi-зону", – каже заступник Клеванського селищного голови Володимир Мокляк.

А ще є ідея в Тунелі кохання проводити церемонії швидкої реєстраціїї шлюбів. На благоустрій цього місця і витратять призовий фонд, що виграли у конкурсі.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Лариси Лісової.

Село на Рівненщині визнали найбільш туристично привабливим в Україні

Село на Рівненщині визнали найбільш туристично привабливим в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація