Топ маразмів. Автономія на Буковині та закопаний живцем сепаратист

Топ маразмів. Автономія на Буковині та закопаний живцем сепаратист

ТСН.ua зібрав найбільш недолугі вигадки бойовиків та росіян за минулий тиждень.

У черговому "Топі маразмів" чимало дивакуватих вигадок бойовиків та очевидні фейки від російської пропаганди, як наприклад, диверсія у Керченській протоці.

Диверсант-невдаха

Ернст Аблязімов
26 червня в ефірі російського телеканалу НТВ вийшов сюжет, у якому кримський татарин на ім'я Ернст Аблязімов розповів про диверсію у Керченській протоці, яку начебто готував добровольчий батальйон кримських татар під керівництвом координатора блокади Криму Ленура Іслямова. Суть диверсії - Ернст у команді ще з трьома чоловіками прикидаються рибалками та виходять у Керченську протоку, де розкидають стальні троси з буйками. Троси дрейфують у верхньому шарі води і перешкоджають руху суден. Такі перепони на шляху корабля можуть намотатися на ґвинт і гарантовано призводять до аварії. 

З першого погляду це схоже на правду, адже Іслямов раніше анонсував морську блокаду Криму. Але детальний розбір історії Аблязімова викликає немало запитань щодо справжності. По-перше, у ній фігурує командир групи з позивним Полковник. Аблязімов не називає його імені, і на відео він єдиний, хто постійно ховає своє обличчя. Тож перевірити, чи дійсно він є кадровим військовим, як каже Аблязімов, неможливо.

На відео, яке кримський татарин знімав як доказ диверсії, можна побачити команду й ті самі сталеві троси з поплавками. Загалом на відео є все: український та кримськотатарський прапори, вигуки "Слава Україні!" і "Аллах акбар!". Хіба що гімни не співали.  Можна сказати, що просто як на замовлення - на відео потрапило все, що потрібнл російській пропаганді. І якщо це доволі суб'єктивна оцінка, то далі починаються цікавіші події.

На відео чутні слова когось і з команди: "Ну, що, викидаємо?" Проте троси так і не викинули - баркас начебто зненацька зламався у самий відповідальний момент. До речі, цю частину відео НТВ своїм глядачам не показало. Далі ми вже бачимо кадри, як баркас тягне на буксирі інше судно - автор сюжету називає його українським. Тим не менш на відео не видно жодної очевидної ознаки того, що друге судно саме з України.

Є в цій історії і трохи драми, яку так любить вихований розіп'ятими хлопчиками російський глядач. Так, Аблязімов розповідає, чому він спочатку допомагав кримським татарам, а потім вирішив їх "здати". За його словами, він випадково потрапив до блокадників Криму, мовляв, трохи посварився з дружиною та втік світ за очі. Сталося це ще взимку. Відтак чоловік запевняє, що через невелику сімейну сварку він півроку поневірявся у страшних умовах разом з рештою блокадників. А ще у нього начебто забрали паспорт.

Коли ж його відправили на справу, Аблязімов запевняє, що не знав про кінцеву мету. Мовляв, він до останнього думав, що це рибалка. І лише на борту дізнався про теракт і подумав про дітей, які можуть бути на суднах, що потраплять у їхню пастку.

Після цього диверсант-невдаха розповів, що втік від своїх колег, відпросившися відвідати полишену в Криму сім'ю. І його начебто відпустили без зайвих запитань. І це одразу після невдалої диверсії. І без "розбору польотів". Відпустили людину, паспорт якої, нагадаємо, забрали півроку тому. Це місце в історії Аблязімова виглядає найслабкішим.

Також у цій історії дивує, що про чоловіка, який начебто здався правоохоронцям, розповідається не у прес-релізі правоохоронних структур, а в ефірі пропагандистського телеканалу. І без жодної офіційної заяви чи бодай одного коментаря від правоохоронців.

До речі, сам Ленур Іслямов не бачив цей сюжет, але порадив людям не дивитися жахачок, щоб не зіпсувати апетит. "Що ми, діти, чи що? Якими тросами перекривати, про що ви говорите? Не дивіться радянських телеканалів перед їжею", – заявив Іслямов у коментарі Крим.Реалії.

Ердоган вибачився, тільки не перед Путіним

Президент Туреччини Реджеп Ердоган вибачився перед Володимиром Путіним за збитий Су-24 - з такими заголовками 27 червня вийшли російські сайти. Але й тут вони прибрехали.

Як виявилося, Ердоган просив вибачення не в російського президента, а в родини загиблого пілота.

"Я хочу ще раз висловити своє співчуття і глибокий жаль родині загиблого російського пілота і кажу: вибачте. Усім серцем поділяю їх біль. Сім'ю російського пілота ми сприймаємо як турецьку родину. В ім'я полегшення болю і тяжкості завданих збитків ми готові до будь-якої ініціативи", - йдеться у листі турецького президента.

Як "українські військові" живого сепаратиста закопували

У Мережі з'явився відеоролик, на якому невідомі у камуфляжі закопують живу людину. Як припустив пропагандистський сайт Міноборони РФ "Звезда", чоловіки закопували одного з ополченців "ЛНР" і "ДНР" на території України.

Це вся інформація про ролик, адже усі канали на Youtube і сторінка Вконтакті, де його опублікували, були заблоковані. Тим не менш відео встигли підхопити британське видання The Daily Mail та сайт іранського телеканалу PRESS TV, повідомляє StopFake. Іноземні журналісти чомусь уже самі додумали, що на відео саме "українські військові" закопують ймовірного сепаратиста. 

Однак відео є очевидною постановкою. По-перше, на ньому є чимало склейок, тож людину, яку почали закопувати, скоріш за все одразу витягли з ями. На користь цієї версії свідчить й та обережність, з якою один із невідомих у масці кидає землю у ту частину ями, де була голова "жертви українських фашистів". Для порівняння - інший у масці без зайвих засторог закидував землею ноги "потерпілого".

Наша пісня гарна й нова починаймо її знову

Агентство "Українські новини" розповсюдило новину про те, що нібито румуни Буковини вимагали від Порошенка автономії. 

"Рішення Президента надати територіальну автономію кримським татарам створило правовий і політичний прецедент, в рамках якого всі національні громади на Україні, які компактно проживають, можуть претендувати на аналогічний статус. При цьому, ми, румуни Буковини маємо особливі обставини для лідерства в цьому питанні", - йдеться у публікації.

При цьому агентство посилається на заяву якоїсь Доріни Кіртоаке, начебто координатора "Ради Асамблеї румунів Буковини". Але такої "асамблеї" насправді не існує, а Доріна - вигадана персона. Як зазначає видання StopFake схожий фейк вже запускався минулого року. Тоді місцеві румунські активісти спростували цю інформацію.

Примітно, що зараз у тексті публікації використана конструкція, притаманна саме росіянам - "на Україні". Тож стає зрозумілим, звідки виросли ноги у цієї історії.

До речі, пізніше "Українські новини" видалили публікацію без будь-яких пояснень чи вибачень. Але її встигли розтягти чимало українських і російських сайтів.

Великобританія і "ДНРія". Знайди п'ять відмінностей

Насмішив цього тижня ватажок "ДНР" Олександр Захарченко, який порівняв Британію зі своєю маленькою, але гордою "республікою". Так він привітав британців, які на референдумі 23 червня проголосували за вихід із Євросоюзу

"Британія вийшла зі складу ЄС, насправді це дуже велика річ, тому що Британія зробила те, що ми зробили два роки тому: ми теж провели референдум, проголосували і теж вийшли [зі складу України]. На щастя для Британії, на них не направляють літаки, їх не називають сепаратистами і так далі, тому я хочу привітати народ Британії", - заявив Захарченко.

При цьому він висловив надію, що Брекзит змінить ставлення Європи до донбаських незаконних формувань у кращу сторону. Але надії Захарченка марні. Першою справою після оголошення результатів референдуму голова британського МЗС Філіп Хаммонд наголосив на необхідності продовжувати санкції проти Росії, яка розпочала агресію на території України.

Нагадаємо, що Британія й перебуває у складі ЄС на особливих умовах. До того ж, результат референдуму є необов'язковим до виконання. Рішення народу ще має схвалити парламент, а там серед прихильників так званого Брекзиту - у Консервативній партії - нині стався розкол. До того ж процедура виходу розтягнеться щонайменше на два роки, тож британці ще можуть кілька разів передумати, виторгувавши собі ще більш особливі умови.

Кобзон з концертом імені себе

Улюбленим артистом бойовиків мабуть назавжди лишиться Йосип Кобзон. 21 червня сепаратистське видання "Донецьке агентство новин" повідомило, що йому навіть видадуть так званий паспорт громадянина "ДНР".

Про це заявив Захарченко, який чекає Кобзона у Донецьку вже за місяць - той збирається ощасливити окуповану територію заключним концертом свого фестивалю "Я люблю життя", присвяченому 60-річчю його творчої діяльності.

Телепорт

Потішили новини із Росії. 22 червня "КоммерсантЪ" повідомив про засідання урядової групи, яка мала обговорити реалізацію в Росії програми "Національна технологічна ініціатива". Ця новина пройшла би непоміченою, якби не один цікавий момент у програмі. Згідно з нею, до 2035 року в Росії має з'явитися власна мова програмування, абсолютно безпечний зв'язок стандарту 5G та - увага - телепортація. 

Пізніше з'ясувалося, що автори дорожньої карти мали на увазі не ту саму телепортацію людей та предметів з наукової фантастики, а поки лише таке явище як квантову телепортацію - передачу інформації на відстані.

Тим не менш ця новина стала приводом чи численних жартів і фотожаб.

Найбільше користувачів насмішло те, що такого наукового прогресу планують досягти саме в Росії. У зв'язку з цим багато хто згадував, як там будують дороги.

Дзвони не дзвонили, лишень тріщали скріпи

У російському місті Торжок Тверської області чоловік за допомогою квадокоптера випадково зняв на відео, як парочка займається сексом на дзвіниці Борисоглібського монастиря.

Романтику хлопця та дівчини раптом перервав чоловік, який також піднявся на дзвіницю. Утім, пара не розгубилася і вдала, що роздивляється захоплюючу панораму.

Автор відео з конфузом двох закоханих додав і відповідний музичний супровід – трек з російської передачі "У світі тварин".

Конкурс піонерської краси

Не забувають розважатися й на окупованих бойовиками територіях Донбасу. Так, у Луганську влаштували конкурс "Міс ЛНР". Переможницею змагання стала студентка Христина Сімакова. Загалом перед бойовиками дефілювали 13 дівчат.

Конкурс на "Міс ЛНР" відбувався у кращих традиціях окупантів – жінки ходили сценою у костюмах піонерів під музику радянських часів. 

Фото: Луганський інформаційний центр

"Родзинкою змагань красивих і талановитих стало дефіле під назвою "Радянський Союз", в якому конкурсантки вийшли в нарядах, стилізованих під епоху радянського періоду під відповідну музику і відеоряд", - пише видання бойовиків Луганський інформаційний центр.

Фото: Луганський інформаційний центр

Також у тексті вказується, що корони красуням бойовиків надали "партнери із Китаю" - агентство "Деніел -мода" , які нібито готово працювати із конкурсантками.

Повʼязані теми:

Наступна публікація