Розмір тарілки безпосередньо впливає на ризик стати жертвою зайвої ваги.
Люди більше їдять і п'ють, коли їм пропонують великі порції або кладуть їжу у об'ємний посуд. Відмова від великих порції і тарілок дозволить знизити кількість калорій аж на 16% у Великобританії та на 29% у США серед дорослих.
Про це заговорили британські вчені, які вивели універсальну схему схуднення для людей із зайвою вагою.
Науковці узагальнили дані з 61 дослідження, у якому брало участь 6711 добровольців. Істотне скорочення доступу до посуду великого розміру дозволило б скоротити добове споживання калорій на 279 калорій у Великобританії і на 526 - у США. Цей ефект не залежить від статі, індексу маси тіла, ступеня голоду і рівня самоконтролю, стверджують вчені.
"Зазвичай в переїданні і ожирінні звинувачують особисті якості людини, проте наше відкриття свідчить про на важливу роль середовища. Скорочення обсягу порцій, зниження привабливості їжі та її доступності в магазинах допоможуть багатьом знизити ризик переїдання", - зазначає співавтор дослідження Гарет Холландс.
Дослідники пропонують низку конкретних заходів: ввести ліміт на вагу обсяг страв у кафе і ресторанах, знизити вміст калорій у раціоні (жирна їжа, солодке, енергетичні напої), надавати перевагу маленьким порціям, візуально виділяти невеликі порції яскравою упаковкою та іншими засобами, а також відмовитися від політики відносної дешевизни великих порцій.
Нагадаємо, раніше учені дізналися, що найкраще рятує від ранкового похмілля.