Вчені розгадали секрет смаку горілки

Вчені розгадали секрет смаку горілки

Вчені розгадали секрет смаку горілки / Фото: Архів

Група дослідників пов'язала смакові якості горілки з особливими структурами з молекул води, які утворюються навколо молекул етанолу.

Група вчених висловила думку, згідно з якою смакові якості горілки можуть бути пов'язані з особливими структурами з молекул води, які утворюються навколо молекул етанолу.

Як пояснюють дослідники, утворення схожих на клітину водних структур можливе завдяки тому, що при змішуванні з етанолом геометрична конфігурація молекул води злегка змінюється. Автори, до числа яких входили фахівці з Росії, досліджували п'ять сортів горілки - Skyy, Belvedere, Grey Goose, Oval і "Столичну". Спектрографічний аналіз показав, що водні структури злегка розрізняються для кожного сорту. Учені припустили, що в кожному з типів горілки в "пастку" з молекул води потрапляє різна кількість молекул етанолу.

Найбільше структур з молекул води виявилося в сортах Belvedere і Oval. Учені підкреслюють, що цей факт не означає переваги цих сортів над іншими, він характеризує смакові особливості напоїв в цілому. При зовнішніх впливах, наприклад сильної тряски, водні структури можуть руйнуватися, відповідно, смак буде змінюватися.

Висновки дослідників зустріли скептичну реакцію колег. Деякі вчені відзначають, що подібні структури можуть існувати у суміші води та етанолу, однак для цього необхідні низькі температури і високий тиск. У нормальних умовах утворення "клітин" малоймовірно - їх формування може бути тільки випадковим процесом.

Читайте також:

Англійський суд дозволив називати словом vodka тільки горілку

Посол Великобританії рекомендує Україні запатентувати горілку як бренд

Головний нарколог Росії вважає похмілля міфом

Українцям дозволять варити самогон для себе

Повʼязані теми:

Наступна публікація