Як виглядав Христос: криміналісти склали фоторобот Сина Божого

Фоторобот Христа
На основі історичних даних криміналісти склали фоторобот Спасителя: він був худорлявий, вузькоплечий, мав вузько посаджені і бороду клинцем.

Уже дві тисячі років людство непокоїть одна з найбільших християнських таємниць – який насправді вигляд мав Ісус Христос.

Вслід за ученими, що присвятили зовнішності Ісуса цілі томи досліджень, до найновіших здобутків сучасної кримінології звернулися журналісти ТСН. В результаті експерименту було складено фоторобот Христа.

Сучасні експертні технології потребують лише одного - якомога детальніший опис людини. Але в тому то й проблема, що даних про зовнішність Спасителя майже немає. З Біблії можна дізнатися, що Ісус за земного життя був фізично міцним: далися взнаки довгі роки праці - чи то теслею, чи то, за іншими даними, каменярем.

Йому були під силу багатокілометрові піші переходи під спекотним сонцем Ізраїлю, після яких Спасителя ще вистачало і на бесіди з учнями, і на зцілення хворих, і на інші дива.

Але є вчені, які перелопатили тони релігійної літератури у пошуках додаткових описів зовнішності Христа. Один з них, доктор історичних наук Борис Сапунов із Санкт-Петербурга, вже кілька десятків років збирає дані про зовнішність Христа.

За словами Сапунова, з усієї релігійної літератури давніх часів, лише у трьох джерелах є описи Ісуса: у "Сказанні монаха Єпифанія", у "Посланні до візантійського імператора Теофіла" та в "Листі проконсула Юдеї Публія Лентула імператору Тиберію". Дані з цих джерел він проаналізував методом перехресного допиту, і дійшов висновку - вони правдиві.

"Всі ці дані, які я зібрав, за деякими джерелами, вони не суперечать один одному. Вони говорять про те, що Христос був високого зросту, близько метра вісімдесяти, худорлявий, з прямим волоссям, прямим носом, вузькоплечий. Колір волосся каштановий, прямий тонкий ніс, досить запалі очі, вузько посаджені, досить вузьке обличчя, борода клинцем, руки довгі", - розповів Сапунов.

Але історики церкви зауважують – через два сторіччя після Розп’яття - вигляд Христа різко змінюється. І якоюсь мірою стандартизується. Схематичність у вигляді Агнця, Риби, іноді просто монограми поступається образу, який міцно утвердився в іконографії.

І вчені, і святі отці погоджуються – прототип один. Загадковий відбиток на Туринській плащаниці.

Відбиток на погребальних покровах свідчить - Спаситель мав гармонійно складене тіло, у Нього було вузьке обличчя, тонкий ніс, довге та хвилясте волосся, коротка, роздвоєна борода. Відтак, образи Христа відрізняються.

Яким насправді був син Божий, чиє воскресіння уже дві тисячі років вшановують мільйони людей, намагалися з'ясувати журналісти у сюжеті ТСН.

Читайте також:

Образ Ісуса Христа змоделювали в 3D

Туринська плащаниця виявилася підробкою

В Римі знайшли останки апостола Павла

Вчені розповіли про існування Раю

Як виглядав Ісус Христос

Цікaвинки 4 квітня, 2010, 20:19

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами ТСН / Н.Д.
Побачили помилку - контрол+ентер
Всього коментарів: 0
Вибір редакції