Адвокати звинуватили співробітників прокуратур у масовому вилученні грошей у підприємців

Адвокати звинуватили співробітників прокуратур у масовому вилученні грошей у підприємців

Фото: Reuters

Правозахисники кажуть, що правоохоронці створюють фіктивні кримінальні справи для вилучення грошей.

В Україні співробітники обласних і районних прокуратур масово використовують фіктивні кримінальні справи, щоб вилучати гроші у підприємців, і не повертають їх всупереч рішенням судів всіх інстанцій.

Про це на прес-конференції в УНІАН розповіли адвокати, чиї клієнти зіткнулися з такою проблемою.

"Проблема загальна, а схема одна: вони вилучають будь-яке майно, їм достатньо визнати його речовим доказом і таким чином сказати, що тепер це не тимчасово вилучене майно. Дуже просто і вигідно. І хоча суди їм пояснюють, що це не так, вони все одно не повертають вилучене", - сказав адвокат з Черкас Олег Плаз.

За словами адвоката, у його клієнта, дрібного підприємця Олександра Головатенко, в квітні цього року під час обшуку його будинку правоохоронці вилучили гроші. Олег Плаз каже, що обшук був проведений у справі проти працівників Державної фіскальної служби України у Черкаській області, але, за словами правозахисника, яким чином його клієнт пов'язаний із цією справою, йому ніхто не пояснив.

Адвокат Плаз каже, що прокуратура порушила всі встановлені законом строки для накладення арешту на вилучене майно і, згідно закону, повинна його повернути, проте відмовляється це робити під різними надуманими приводами.

Олег Плаз звернувся до суду, виграв справу, а згодом і подану прокуратурою апеляцію. Але гроші досі не повернули. Підприємець Олександр Головатенко каже, що після цього до нього звернулися люди, які запропонували повернути його гроші за певний відсоток, але він відмовився.

Підприємець зазначив, що без вилучених грошей він не може продовжувати займатися бізнесом, оскільки ці гроші використовувалися як обігові кошти.

Адвокат адвокатського об'єднання "Клочков і партнери" Іван Староста на прес-конференції розповів, що його клієнт, київський підприємець, зіткнувся з аналогічною ситуацією.

"У приміщенні банку, де мій клієнт зберігав гроші в комірці, був проведений обшук в рамках розслідування кримінальної справи з приводу вчинення кримінальних правопорушень посадовими особами. Незважаючи на те, що мій клієнт сам запропонував відкрити сейф своїм ключем і бути присутнім при обшуку, йому категорично відмовили", - розповів Староста.

Адвокат каже, що у підприємець зберігав у банківській комірці кілька десятків тисяч доларів, але в описі при вилученні фігурувала менша сума, ніж була насправді. Обшук був проведений у лютому цього року, арешт на гроші наклав одіозний суддя-втікач Чаус. Адвокат Староста виграв кілька справ у суді проти прокуратури, він скаржився у Генпрокуратуру і НАБУ, але прокуратура Києва гроші так і не повернула.

"У зоні ризику в подібній ситуації, коли проводяться обшуки та вилучаються кошти, може виявитися хто завгодно. Підвищений ризик існує для підприємців, це пояснюється тим, що в них так чи інакше є більше коштів, ніж у звичайного громадянина. Як правило, з таким стикається дрібний і середній бізнес", - сказав Староста.

Повʼязані теми:

Наступна публікація