Афонські старці відвідали Верховну Раду та поговорили з Парубієм про автокефалію

Афонські старці відвідали Верховну Раду та поговорили з Парубієм про автокефалію

Фото: Георгій Коваленко/Facebook

Визнана церковна незалежність України стане запорукою суспільного миру, вважають гості зі святої гори.

У суботу, 17 вересня, відбулася зустріч спікера Верховної Ради Андрія Парубія з делегацією одного з монастирів Афону. Старці зі святої гори вперше здійснюють свій візит до України.

До українського парламенту прибули отці монастиря Кутлумуш. У вітальному слові до них Парубій заявив, що "нині, коли відзначається тисячоліття руського, тобто українського, чернецтва на Афоні, давня українська традиція отримує нове дихання". Разом із тим він повідомив отців-святогорців, що в українському суспільстві "йде жвава дискусія про надання автокефалії православній церкві в Україні". І нагадав, що Верховна Рада ухвалила відповідне звернення до Константинопольського патріарха Варфоломія.

За словами Парубія, ця ініціатива "об'єднала зал", бо за неї "проголосувала велика кількість депутатів". На думку спікера, питання автокефалії української церкви є не лише релігійним, але й входить до виміру національної безпеки. "Миролюбній Україні доводиться захищати свою незалежність від біди, яка прийшла з російськими танками, і стала великим випробуванням, адже відбувається агресія як військова, так і втручання у духовний простір", - пояснив керівник ВР.

Він також запевнив монахів святої гори, що "парламент, світська влада не має наміру втручатися, чи регламентувати релігійне життя, але є прихильником того, щоб в Україні була єдина православна церква, і ми лише повторили молитви мільйонів українців, звертаючись до патріарха Варфоломія". Парубій наголосив на важливості церковної єдності в Україні у нинішній непростий час та попросив афонських ченців підносити свої молитви за Україну.

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, гості подякували за прийом і зазначили, що "у випадку з Україною Вселенський патріархат керується найкращими помислами". "Зараз ми молимося за Вас", - сказав ієромонах Хризостом додавши, що "автокефалія принесе Україні єдність і мир у суспільстві". "Набувши автокефалїї, Україна стане повноправним членом церковної сім'ї", - зазначили гості з Афону.

Нагадаємо, що о 18:00 розпочалася лекція отця Хрисостома з Афону у Відкритому православному університеті святої Софії. Її трансляцію в інтернеті веде ТСН.ua.

Ченці зі святої гори Афон вперше завітали до Києва

Ченці зі святої гори Афон вперше завітали до Києва

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація