Афонські старці вражені Києвом і готують на святій горі український осередок

Афонські старці вражені Києвом і готують на святій горі український осередок

Фото: Георгій Коваленко/Facebook

Поблизу монастиря Кутлумуш з'явиться центр для прочан із нашої країни.

У Софії Київській відбулася зустріч ченців зі знаменитої гори Афон із слухачами Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості. Невеличка зала не змогла розмістити усіх бажаючих, тому сайт ТСН.ua влаштував пряму трансляцію цієї події, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Напередодні пасажири рейсу Салоніки-Київ навіть не звертали уваги на двох ченців у рясах зі скромними валізами. Тоді як в українській столиці їх зустрічали прем'єр-міністр і голова Верховної Ради. До Києва прилетіли керівники одного з найстаріших афонських монастирів Кутлумуш. На зустрічі з ними спікер парламенту Андрій Парубій одразу заговорив про єдину українську православну церкву.

Ченці зі гори Афон завітали до Києва, аби прочитати лекцію у Софії Київській

Ченці зі гори Афон завітали до Києва, аби прочитати лекцію у Софії Київській

Українські православні священики кажуть, що Афон духовно споріднений з Україною. І там, і тут, служать один чин літургії, читають ті самі молитви – тільки різними мовами. Ключова різниця: Афон має неперервну духовну традицію, а в Україні за радянської влади монашество занепало. "Афон – це місце, куди йдуть за духовними порадами. А коли в багатомільйонній православній країні неможливо поїхати туди, то ми організовуємо такий варіант, коли приїздять афоніти до нас і мають спілкування з нашими людьми. Вони дивляться на нас, вони пізнають нас. Наші проблеми стають ближчими для них. І сподіваюся, вони будуть молитися за нас і даватимуть нам слушні поради", - каже протоієрей Георгій Коваленко.

У митрополичих палатах Софії Київської аншлаг. Люди за кілька тижнів бронювали місця, щоб послухати афонського старця, задати запитання, які вже давно мучать, та почути на них прості відповіді. Тема лекції була радше філософська, ніж теологічна: як не потонути у морі інформації та пізнати самого себе. Святогорці поміж зустрічами та розмовами зізнаються, що вражені Україною. "Нас єднають не лише зв'язки, нас єднає спільна культура тисячолітня, нас єднають спільні традиції, які ми шануємо, поважаємо і будь-яким чином намагаємося боронити. Нас поєднують дружні теплі стосунки і ми робимо все для того, щоб ці мости працювали між двома країнами", - сказав отець Хрисостом з Афону.

Під час візиту старців була озвучена надзвичайно приємна новина: на святій горі Афон українські паломники скоро матимуть свій куточок. Поблизу монастиря Кутлумуш уже розпочалося будівництво келій для гостей з України. "Ми маємо за мету зробити на Афоні український осередок, куди будь-хто з українців зможе приїхати, переночувати, помолитися і відчувати себе певною мірою як вдома", - пояснив благодійник Андрій Мацола.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація