Активісти розповіли, як міліцейська "врадіївська мафія" стала новою поліцією

Активісти розповіли, як міліцейська "врадіївська мафія" стала новою поліцією

Фото: Reuters

Причетні до скандальних подій у Врадіївці правоохоронці успішно пройшли процедуру переатестації.

80% відсотків міліціонерів пройшли через сито переатестації до миколаївської поліції, а у 20% тих, хто її не пройшов, потрапили водії і найнижчі поліційні чини. Реформа миколаївської поліції відбулася тільки в назві, твердять активісти, котрі брали участь у роботі атестаційних комісій, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Членів таких комісій відбирали в три етапи, і останнє слово лишалося за тими, кого мали б перевіряти – правоохоронцями. "Ми ще в перший день атестації, коли вона почалася, ставили два питання: куди подінуться ті, котрих ми звільнимо, і хто посяде їхнє місце. Потім це все й вилізло. У нас досі не йде набір ані на слідчих, ані на дільничних", - розповів активіст Дмитро Рябченко.

80 відсотків міліціонерів пройшли через сито переатестації до миколаївської поліції

80 відсотків міліціонерів пройшли через сито переатестації до миколаївської поліції

Перевіряти якісно також було складно. Основною проблемою атестації стала нестача часу для вивчення кандидатів. На співбесіду з людиною виділялося менше 15 хвилин. "Коли на день 30-35 чоловік, не за всіма ж є інформація. Заходить людина – зазирнути в душу їй неможливо", - каже учасник атестаційної комісії.

Через півроку недоліки переатестації аговкнулись у Кривому Озері. Журналістка Тетяна Локацька перебирає в пам'яті хлопців-поліцейських, які вбили беззбройного чоловіка, і сподівається, що це не вона пустила їх назад на роботу. "Залишається тільки здогадуватися, на чиїй совісті лишилися ці четверо переатестованих", - каже член комісії.

Вона ж розповідає, як міліційні високопосадовці примудрилися пройти атестацію заочно, нібито через хворобу або декрет, а підробляли результати поліграфа. "Був скандал. У місцевих надто вже чистий поліграф. Виявилося, поліграфолог ставив питання загальні, а не ті чіткі, котрі ми прописали. Зібрали і дізналися, що двоє поліграфологів місцевих – родичі судді", - розповіла Локацька.

Артемій Щогла потрапив до комісії за квотою колишніх АТОшників. Він до останнього сподівався, що атестація колишніх міліціонерів мине правильно, а хабарників та негідників просто відкинуть. Але на практиці вийшло не так. "Представники громадськості на процес впливали мало. Два проти чотирьох голосувати складно. Тим більше, що у голови комісії була остання, так би мовити золота акція", - пояснив він. І додав, що до нової поліції потрапили й міліціонери з Врадіївки, котрі були причетні до відмазування винних у подіях трирічної давності. До цієї ж компанії входили троє затриманих у Кривому Озері поліцейських. "Вся миколаївська мафія, її ще називають врадіївська мафія, тому що колишній начальник Миколаївського УВС мав тісні зв'язки з врадіївськими подіями", - твердить активіст.

У прес-службі обласної поліції такі відомості про переатестацію не коментують. Активісти кажуть, що процедуру потрібно проводити заново, але на більш відповідних меті умовах. Тільки після ретельнішої та якіснішої перевірки особового складу поліції можна буде сподіватися, що правоохоронці гідно виконуватимуть свою роботу і реально боротимуться зі злочинністю.

Як повідомлялося, після початку реформи правоохоронної системи сталися десятки резонансних подій, які неодноразово розбурхували суспільство. Незважаючи на всі перевірки та переатестації, поліцейських не раз викривали в корупції, продажу наркотиків, сепаратизмі та навіть у вбивстві.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко

Повʼязані теми:

Наступна публікація