Активісти закликали провести громадські обговорення змін до Конституції щодо децентралізації

Активісти закликали провести громадські обговорення змін до Конституції щодо децентралізації

Переважна кількість учасників Ініціативи "21 листопада" вважають за потрібне скликати Конституційну асамблею / Фото: УНІАН

Учасники Ініціативи "21 листопада" закликають зробити процес конституційних змін прозорим.

Переважна кількість учасників Ініціативи "21 листопада" вважають за потрібне скликати Конституційну асамблею / Фото: УНІАН
У вівторок, 9 лютого, учасники Ініціативи "21 листопада" оприлюднили колективну заяву, де звертаються до української влади, політичних сил і громадянського суспільства України з пропозицією негайно розпочати конституційний процес, що включає в себе широкі громадські та експертні обговорення проекту нового Основного закону.

Окрім того, переважна кількість учасників Ініціативи "21 листопада" вважають за потрібне скликати Конституційну асамблею.

Повний текст заяви:

Заява учасників ініціативи "21 листопада" щодо змін до Конституції України (в частині децентралізації)

Ми, учасники ініціативи "21 листопада", стурбовані перебігом конституційного процесу та уважно слідкуємо за тривожними змінами у настроях суспільства.

Питання щодо внесення змін до Конституції України призводить до значного розколу у суспільстві. Переважна більшість громадян не розуміє сутності змін, і багато з них вважають, що зміни вносяться під зовнішнім тиском. Більше того, досить значна частина громадян впевнена, що ці зміни несуть загрозу територіальній цілісності України. Навіть ті політики, які самі абсолютно впевнені у марності цих побоювань, не мають права нехтувати такими настроями у суспільстві і не рахуватися з ними.

Публічна комунікація влади з громадянами України, спрямована на роз'яснення суті конституційних змін, повністю провалена. З приводу цих питань у суспільстві немає ні розуміння, ні єдності, ні довіри. На додачу до цього, значна частина експертів-правників вважає, що процедури внесення змін до Конституції України були неодноразово порушені, і така оцінка також досить поширена у суспільстві.

Склалася дуже небезпечна ситуація, коли легітимність процесу внесення змін до Конституції ставиться під питання, і це може врешті створити загрозу легітимності самої Конституції. Минулий раз подібні процеси призвели до низки подій, які мали трагічні наслідки, що їх Україна спокутує досі. Цього разу наслідки можуть бути ще трагічнішими.

Конституція є вищим законом, що вимагає абсолютної легітимності та абсолютної довіри. На даний момент довіра громадян підірвана, а це загрожує і легітимності. Довіра може бути відновлена лише шляхом залучення широких верств громадян до конституційного процесу.

Єдиним способом відновлення довіри та зменшення соціально-політичної напруги, пов'язаної із Конституцією, є розгортання інклюзивного конституційного процесу. Україна має унікальний шанс змінити суспільні відносини шляхом створення нової Конституції демократичним шляхом. Новий суспільний договір, про який багато говориться після Майдану, має втілитися у нову Конституцію.

Ми пропонуємо негайно розпочати конституційний процес, що включає в себе широкі громадські та експертні обговорення проекту нової Конституції, а врешті скликання Конституційної асамблеї. 

Заяву підписали учасники групи "21 листопада":

Винницький Михайло

Давтян Ваче

Дацюк Сергій

Длігач Андрій

Жадан Сергій

Захаров Євген

Зисельс Йосип

Ісмагілов Саїд, муфтій

Коваленко Георгій, протоієрей

Коваль Олександра 

Кожемяко Всеволод

Кольцова Саша 

Ксенофонтов Олександр

Лижичко Руслана

Пасхавер Олександр

Пекар Валерій

Сеїтаблаєв Ахтем

Сич Віталій

Ткаченко Олександр

Троїцький Влад

Ініціатива "21 листопада" не є політичною організацією та не бере участі у виборах. Ініціатива була створена 21 листопада 2014 р. у річницю початку подій на Майдані. Учасники Ініціативи "21 листопада" об'єдналися для утвердження в Україні європейських цінностей і поширення світом українських цінностей. 

До складу об'єднання увійшли 37 відомих представників української науки, мистецтва, підприємців, релігійних та громадських діячів, представників різних національностей і конфесій. Учасники Ініціативи "21 листопада" реалізують власні проекти та надають всебічну підтримку іншім проектам у напрямках медіа, культури, освіти, суспільства, науки та інновацій, що впливають на розвиток європейських цінностей у сучасних українців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація