Аномальна злива на Закарпатті може повторитися цієї ночі

Аномальна злива на Закарпатті може повторитися цієї ночі

Фото: Facebook/Вася Шемота

У горах знову існує загроза сходження селевих потоків.

Розмиті дороги та затоплені будинки – такими стали наслідки аномальної зливи у високогірній частині Рахівського району на Закарпатті. Там упродовж двох годин випала місячна норма опадів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дощ у селі Видричка за лічені хвилини перетворився на зливу. А ще за 15 хвилин потоки води хлинули з гори Петрос на оселі селян. "Буквально все за півгодини. Ніхто нічого не бачив. Потім – вода пішла і бачите, що наробила", - розповідають селяни.

Потік був такої сили, що вибив двоє дверей. Вода піднялася до двох метрів. "Це все було у воді – котел, розетки. Все у воді", - кажуть люди. Крім того, потоки води знесли і всю городину. Затопило всі колодязі – і вода вмить перетворилась із питної в технічну. Рятувальники в селах викачують її, аби люди не потруїлися. Але навіть там, де відкачали воду, нова, що прибуває з-під землі, не придатна для пиття – вона мутна та брудна. "Треба її якось прочищати. Її треба хлором чи що. Пити її неможна", - кажуть місцеві жителі.

На Закарпатті у високогірних районах пройшла аномальна злива

На Закарпатті у високогірних районах пройшла аномальна злива

З гір зійшов селевий потік, який роз'єднав село Богдан з рештою високогірних сіл. Проте через кілька годин дорогу прочистили від бруду і до відрізаних сіл змогли дістатися рятувальники. "Звернулись до лісгоспу, до підприємців і вдалося спасти. Розчистили тут і в Богдані", - каже Богданівський сільський голова Степан Мильчевич.

Роботи у високогірних селах тривають. Вода пішла на спад і річки потроху повертаються в своє русло. Вже поновили і електроживлення. Спеціально створена коміся підраховує збитки. "Тут районний бюджет допомагає і держлісгоспи. І вони власними силами все подолають і поможуть людям", - впевнений голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

На сьогоднішню ніч синоптики прогнозують чергову негоду на Закарпатті – сильні зливи та град. В епіцентрі знову опиняться гірські села, які уже пострадждали. Тож селяни вийшли поруч з рятувальниками розчищати річки, аби уникнути ще одного затоплення.

Як уже повідомлялося, негода вирувала 26 червня у Рахівському районі. Найбільше постраждали від стихії села Луги, Богдан та Видричка. За даними ДСНС, прибережні смуги та щонайменше 48 дворогосподарств у селах Луги, Богдан та Видричка були підтоплені селем через захаращеність відходами лісу та побутовим сміттям.

Кореспондент ТСН Сергій Ковалець

Повʼязані теми:

Наступна публікація