Атака на Новоазовськ відкрила третій фронт війни Росії в Україні - NYT

Атака на Новоазовськ відкрила третій фронт війни Росії в Україні - NYT

Фото: Reuters

Західні ЗМІ вже неприховано пишуть про реальне вторгнення Росії. ТСН.ua публікує статтю The New York Times без змін.

Українські військові в Новоазовську. / Фото: The New York Times
Останніми днями російські танки, артилерія та піхота перейшла у раніше вільну від терористів частину Донбасу, атакувавши українські частини, чим викликали паніку не тільки в Новоазовську, але й на значно більшій території. Україна і Захід вже назвали це таємним вторгненням.

Як пише The New York Times, атаки в околицях Новоазовська та в селищах поблизу нього фактично відкрили новий, третій фронт, у війні на сході України між українськими військами і проросійськими сепаратистами на додачу до боїв на околицях Донецька і Луганська.

Виснажені, забруднені і деморалізовані українські солдати, відступаючи з Новоазовська в безпечну місцевість, заявили, що війська, що наступають з Росії, ставилися до них, як до гарматного м'яса. За їхніми словами, в них летіли танкові снаряди і вибухали поруч з ними.

Українські солдати, які вирішили відступити, швидше за все, не хотіли йти в атаку. Командир їхнього загону, частини 9-ї бригади з Вінниці, кричав на своїх підлеглих, намагаючись змусити їх припинити відступати, але безуспішно. "Добре" - заявив командир. "Всі, хто не хоче воювати, відсядьте від інших". Тільки одинадцять солдатів вирішили залишитися, інші повернулися в місто.

Солдати відступали в паніці і хаотично - вони попрямували на захід в автобусі з вибитими від пострілів вікнами. При цьому військові чиновники повідомили, що силовики досі контролюють Новоазовськ, але 13 солдат, за їхніми словам, загинули у боях.

Їхня поведінка підтверджує заяви представників Заходу та України, що Росія, незважаючи на енергійні заперечення, розпочала новий наступ, щоб надати допомогу оточеним сепаратистам "ДНР", які почали відступати під тиском українських військ в останні тижні.

"Росія намагається повернути події назад на користь своїх довірених осіб", - сказав високопоставлений американський чиновник. "Артилерійські обстріли та інші дії з боку Росії негативно вплинули на українських військових".

Адміністрація Обами, яка впроваджує все більш жорсткі економічні санкції щодо Росії через українську кризу, у вівторок заявила, що росіяни послали нові колони танків і бронемашин через кордон.

"Всі дані вказують на те, що наразі триває контрнаступ російських військових на Донецьк і Луганськ", - заявила 27 серпня представник Держдепартаменту США Джен Псакі під час брифінгу у Вашингтоні.

"Ми стурбовані тим, що уряд РФ не бажає говорити правду, незважаючи на те, що військові просунулися майже на 40 кілометрів вглиб України", - зазначила представник Держдепартаменту США.

Як заявляють представники Заходу, російські війська намагаються допомогти сепаратистам прорвати облогу Луганська і пробити коридор до Донецька від українсько-російського кордону.

За словами офіційних Києва та Заходу, на півдні Росія підтримує наступ сепаратистів на південне місто Маріуполь, великий порт на Азовському морі. Мета Росії, як заявив один з представників Заходу, - відкрити новий фронт, який відверне українські війська від Донецька і Луганська і, можливо, забезпечити вихід до моря у випадку, якщо Росія спробує створити сепаратистський анклав на сході України.

Деякі представники Заходу побоюються, що ці дії взагалі можуть бути кроком до того, що вони називають широкою російською стратегією із захоплення коридору суші до Криму, стратегічно важливого українського півострову, якій Росія анексувала в травні, що поклало початок найзапеклішій кризі між Москвою та Заходом з часів Холодної війни.

Застосування російською армією артилерії з території України викликає особливі побоювання західних військових, які заявляють, що російська артилерія вже використовується для обстрілу українських військ під Луганськом. Поряд з протиповітряними системами, що використовуються сепаратистами або російськими військовими на території України, артилерія може схилити терези у боротьбі за контроль над сходом України.

При цьому Росія заперечує військове вторгнення в Україну, а сепаратисти стверджують, що використовують захоплену українську техніку. Однак представники США заявляють, що вони впевнені, що російська артилерія, що базується в районі українського міста Краснодон, належить Росії, оскільки українські війська не просунулися так глибоко в контрольований сепаратистами регіон. Американські чиновники також заявляють, що сепаратисти не мають досвіду використання такої зброї.

"Ми вважаємо, що самохідна артилерія використовується росіянами, а не сепаратистами, оскільки досі ніхто з сепаратистів не навчався використовувати таку артилерію" - заявив представник адміністрації Обами.

Водночас, представники США заявляють, що також мають фотографії, які демонструють переміщення російською армією самохідної артилерії на території України та розміщення її на вогневих позиціях.

Український відступ у вівторок з прикордонної території почався в той же день, коли Володимир Путін на зустрічі з Порошенком у Мінську продовжував стверджувати, що Росія не бере участь у конфлікті. Путін заявив, що повстання - це внутрішня справа України, а українському уряду слід домовитися про перемир'я. Після переговорів у Мінську, Путін, певно, вирішив, що тепер Москва може вторгнутися в Україну, не ризикуючи подальшими санкціями з боку Заходу.

На шосе під Новоазовськом сержант Ігор Шарапов, солдат з українського прикордонного патруля, заявив, що бачив, як через кордон переїжджають танки, але на них були прапори місцевого сепаратистського руху "ДНР".

Група, яка наступала на місто, прийшла з Росії, і хоча деякі солдати були впевнені, що провели два дні в боях з росіянами, інші заявили, що не можуть знати, хто був в танках, або ким були піхотинці, які перейшли кордон і увійшли в місто.

"Кажу вам, що вони росіяни, а ось всі мої докази" - сказав сержант Олексій Панько, склавши великий і вказівний пальці цифрою "0". За оцінкою сержанта Панько, під Новоазовськом перейшли кордон близько 60 бойових машин. "Ось що сталося: вони перейшли кордон, зайняли позиції і почали стріляти".

Українська Вінницька бригада зустріла напад за-за кордону в 6 милях від сільської місцевості, що відокремлює Новоазовськ від російського кордону, але згодом відступила на західну околицю міста по шосе Ростов-Маріуполь, де виснажені солдати повалилися на узбіччя. "Тепер це війна з Росією", - сказав сержант Панько.

Контрнаступ, який, за словами українських офіцерів, принаймні частково був здійснений через російський кордон, відтіснив українську армію від шосе довжиною 75 миль від Донецька до Азовського моря.

У середу там була ще нічийна земля. Тепер на захід від шосе від Новоазовська в небо націлені українські "Гради", а зі сходу піднімається чорний дим від російської бронеколони, в яку потрапляють снаряди. Сільська місцевість переходила з рук у руки, українці відступали на захід під вогнем.

Одна з таких доріг була перекрита двома спаленими, знищеними українськими військовими вантажівками і кинутою бронемашиною. "Українці пішли, а Донецька Народна Республіка ще не прийшла" - розповів Роман Беспальцев, житель села Старобешово.

Ендрю Крамер, Майкл Гордон, Ерік Шмідт. The New York Times

Повʼязані теми:

Наступна публікація