Аваков детально пояснив принципові новації закону про ID-паспорти

Аваков детально пояснив принципові новації закону про ID-паспорти

Нові ID-паспорти / Фото: УНІАН

Він підкреслив, що нові документи краще захищені від підробки.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє, що закон про обов'язкове отримання біометричного паспорта з 14 років, на крок наблизив Україну до безвізового режиму з ЄС: без ухвалення документа цей процес неможливий в принципі.

Про це глава МВС написав у Facebook.

Аваков розповів, що ця система дозволить належним чином формувати Єдиний державний демографічний реєстр, в якому вся інформація про видані громадянину документи буде зведена в загальну базу даних для повної ідентифікації особи, оформлення, видачі, обміну, визнання недійсними та знищення документа, що посвідчує особу, реєстрації місця проживання чи місця перебування.



Крім того, він підкреслив, що до сьогоднішнього дня можна було використовувати неузгодженість баз даних з внутрішнім (на паперових носіях) і закордонними (електронним) паспортами кримінальним чином – наприклад, оформлювати закордонний паспорт по вкраденому внутрішньому тощо.

Аваков пояснив, що закон 3224 відкриває можливість для всіх громадян України отримувати замість внутрішньогромадянського паспорта старого зразка (книжечки) - ID-картки, які з січня видавалися тільки 16-річним українцям.

Тепер ID-картки, що посвідчують особу, будуть отримувати всі громадяни, починаючи з 14 років.
З цього ж віку на чип паспорту будуть записуватися в цифровому вигляді відбитки пальців – при отриманні внутрішнього документа за бажанням, при оформленні закордонного паспорта обов'язково. Перша ID-картка 14-річним буде оформлятися безкоштовно.

На чип документа буде записуватися цифровий підпис громадянина – закон визначає, що відкриття ЕЦП буде безкоштовним.

Аваков уточнив, що надалі чип можна доповнювати різними сучасними сервісами – можливістю електронного голосування, наприклад, або отримання адмінпослуг в режимі онлайн.

Глава МВС також додав, що тепер місцеві ради отримали право самостійно визначати категорії громадян, які звільняються від оплати адмінпослуг за оформлення паспорта – наприклад, учасники АТО, діти-сироти і т. д.; вони ж тепер мають можливість компенсувати цим громадянам вартість виготовлення документа

Нові паспорти набагато краще захищені від підробки, так і (за рахунок чіпа та Єдиного реєстру) від несанкціонованого використання. Це, наприклад, врятує від кредитів, оформлених за викраденими паспортами.

Тепер оформлювати і видавати внутрішньодержавні і закордонні паспорти будуть і ЦНП (Центри Надання Адміністративних Послуг) і відділення міграційної служби, що суттєво розширить охоплення населення, знизить черги і, відповідно, "усуне корупційну годівницю", - написав Аваков.

"Міграційна служба в обох випадках стає бек-офісом - за нею залишається віддалене підтвердження інформації в Єдиному реєстрі", - пояснив міністр.

Повʼязані теми:

Наступна публікація