Аваков пояснив різницю між презумпцією правоти поліції і "драконівськими" законами 16 січня

Аваков пояснив різницю між презумпцією правоти поліції і "драконівськими" законами 16 січня

Фото: ТСН.ua

Міністр наполягає на праві підкорятися вказівкам поліцейського.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не згоден з твердженням екс-заступника глави адміністрації президента Андрія Портнова, що пропонована ним презумпція правоти поліцейського більш жорстка, ніж "драконівські" закони 16 січня 2014 року.

Про це Аваков заявив в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1".

"Ті закони давали тоді тотальні права Януковичу та його кліці. Я кажу про право рядового поліцейського на виконання закону, про право підкорятися його вказівкам... Давайте розрізняти диктатуру щодо людей і прийняття диктатури законів", - сказав міністр.

Нагадаємо, на наступний день після вбивства патрульних в Дніпрі Арсен Аваков і генпрокурор Юрій Луценко оголосили про свою ініціативу щодо презумпції правоти поліцейських. Чиновники прогнозують, що інструкції щодо застосування зброї стануть більш жорстокими, а патрульні також будуть використовувати електрошокери. Законопроект обіцяють внести в парламент протягом тижня. Убезпечити людей від зловживань поліцейських повинна обов'язкова кримінальна відповідальність за неправомірні дії правоохоронця.

"Диктаторські закони", або "закони 16-го січня" - пакет законів, прийнятих Верховною Радою України 16 січня 2014 року і підписаних тодішнім президентом України Віктором Януковичем. Закони приймалися підняттям рук без використання системи "Рада" і без обговорення, а їх тексти стали доступні тільки після того, як депутати за них проголосували.

Ці закони, на думку більшості експертів, обмежували права громадян, надавали органам державної влади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту і мали на меті криміналізувати опозицію та громадянське суспільство. Пізніше дев'ять з 12 законопроектів були скасовані.

Міністр МВС пояснив, чим "презумпція правоти поліцейського" відрізняється від "драконівських законів"

Міністр МВС пояснив, чим "презумпція правоти поліцейського" відрізняється від "драконівських законів"

Повʼязані теми:

Наступна публікація