Без домашніх завдань та червоної ручки. МОН оприлюднило рекомендації учителям початкових класів

Без домашніх завдань та червоної ручки. МОН оприлюднило рекомендації учителям початкових класів

Фото: ТСН.ua

Відтепер учитель початкових класів матиме право розповідати про оцінки лише самому учню та його батькам.

Із 1 вересня учні початкових класів почнуть навчатися за спрощеними програмами. У перших класах домашніх завдань не повинно бути зовсім, у 2 класі – не більше, ніж дитина може виконати самостійно за 45 хвилин, у 3 класі – за 1 годину 10 хвилин, у 4 класі – за 1 годину 30 хвилин, повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Домашні завдання не повинні задавати на вихідні, святкові дні та канікули, а їх обсяг віднині обмежили.

Щоб понизити психологічне напруження у першокласників, за рішенням учителя, до сформування навички письма рекомендується користуватись простим олівцем. На розсуд учителя допускається виправлення або гумкою, або закресленням. При цьому наявність охайних виправлень, здійснених самою дитиною, не впливає на зниження балу за роботу, а час і етап переходу на кулькову ручку визначає сам учитель, індивідуально для кожної дитини.

Учителям також не рекомендують користуватися червоною ручкою при перевірці письмових робіт в адаптаційному періоді (1 клас). Колір ручки для виставлення оцінок в зошитах і щоденниках учитель може вибирати самостійно.

Відтепер оцінювання – це конфіденційна інформація, яка стосується лише вчителя, дитини та її батьків, тобто навчальні досягнення учнів не мають озвучуватися на батьківських зборах чи вивішуватися публічно у вигляді різноманітних рейтингів.

Знято оцінювання каліграфії, вимоги до якої були занадто деталізовані в попередній редакції документа. Залишилася вимога про те, що письмо має бути охайним та розбірливим. Також учням не будуть знижувати оцінки за "неправильний" відступ кількості клітинок та рядків.

Вилучено вимоги та критерії щодо підписання зошитів та щомісячну оцінку за ведення зошитів.

"Учитель має навчити дітей культурі письма і правилам оформлення робіт, але кількість клітинок і форму підписання зошитів не повинно регламентувати Міністерство освіти і науки", - говорить головний спеціаліст департаменту загальної середньої освіти МОН Алевтина Лотоцька.

У Міністерстві додають, що оцінювання у 1 класі немає, а 2 клас також може не оцінюватися за рішенням педагогічної ради школи. 

До предметів, що не оцінюються за бальною системою протягом всієї початкової школи, додано "Трудове навчання" та "Я у світі". Тобто, загалом за бальною системою в 1-4 класах не оцінюються "Інформатика", "Музичне мистецтво", "Образотворче мистецтво", інтегрований курс "Мистецтво", "Основи здоров'я", "Фізична культура", "Я у світі" та "Трудове навчання".

Нагадаємо, 4 серпня МОН України затвердило 13 оновлених навчальних програм для розвантаження навчання школярам 1-4 класів.

В Одесі просто неба організували імпровізований шкільний клас

В Одесі просто неба організували імпровізований шкільний клас

Повʼязані теми:

Наступна публікація