Білоруси побороли страх перед байками від російських ЗМІ і повернулися у Чернігів на закупи

Білоруси побороли страх перед байками від російських ЗМІ і повернулися у Чернігів на закупи

Білоруси закупають навіть продукцію вітчизняних виробників, які в їхніх магазина коштують значно дорожче.

Білоруси побороли страх і повернулися у Чернігів на закупи

Білоруси побороли страх і повернулися у Чернігів на закупи
Білоруси, які скуповували в Чернігові чимало краму, попри суттєву вигоду відмовлялися від поїздок ще цієї зими, боялися бандерівців, Правого сектору, жорстоких розправ над російськомовними туристами, а згодом націоналістів, які відбирають автомобілі на підтримку АТО. Тепер нарешті стереотипи змінилися, йдеться в ТСН.

Вони чули десятки жахливих історій — про вбивства немовлят, роздягнених до гола білорусів на центральній площі Чернігова та викрадені автомобілі. Зізнаються, і тепер чимало їхніх співвітчизників не наважуються їхати в Україну власним транспортом.

Андрій — один із найсміливіших шопінг-туристів. Почав їздити на закупи в Україну у квітні. Тоді жодної автівки із білоруськими номерами не побачив. Сьогодні їх сотні, якщо не тисячі.

Щоб повернути потік туристів із Білорусі, чернігівські активісти розгорнули справжню піар-компанію.

"Основна причина була — тотальна дезінформація. Такі дурниці, що у центрі Чернігова на Красній площі ґвалтують, б'ють. І це мені розповідали мої добрі знайомі, що в них сусідку десь побили "правосєкі-бандерівці". Тому ми вирішили зробити прес-тури — у пошуках бандерівців у Чернігові", - розповідає громадська активістка Ганна Романова.

Запрошували журналістів і відомих блогерів, давали їм повну свободу пересування. Скривджених російськомовних туристів знайти не вдалося. Після четвертого прес-туру знову пішла торгівля. Самі білоруси зізнаються, Чернігів їх приємно здивував.

"Дорогу побудували, від митниці до Чернігова - нова дорога. У бідній, загниваючій, як нам кажуть, Україні. Все відмінно. Тільки бережіть свободу, ні під кого не лягайте. Це чисто вам від корінного білоруса таке побажання", - кажуть білоруси.

Купують все — одяг, дрібнички для дому і навіть продукти. Економлять на курсовій різниці — 300 гривень на кожній тисячі, кажуть покупці. До того ж, зізнаються, ціни в Україні попри подорожчання не порівняти з білоруськими.

Білоруси побороли страх і повернулися у Чернігів на закупи

Білоруси побороли страх і повернулися у Чернігів на закупи

"По цінами дуже добре - і на одяг і на цукерки, на каву, та все. Дуже прикро, коли приходиш в магазин і бачиш білоруську річ дешевше, ніж у нас в фірмовому магазині. Ви не повірите, я віз з Чернігова до Мінська білоруський унітаз. Він виявився на 25% дешевше", - каже турист із Білорусі Андрій Ярмолик.

Не приховують радощів продавці. Такого попиту в них не було давно. У Чернігові очікують нову хвилю шопінг-туристів із Білорусі. Коли задоволені покупці повернуться додому і поділяться власним досвідом із друзями.

Повʼязані теми:

Наступна публікація