Більшість харків'ян проти появи в місті "народної республіки" – опитування

Більшість харків'ян проти появи в місті "народної республіки" – опитування

Близько 60% харків’ян підтримують дії українського війська на Донбасі – опитування / Фото: twitter.com/itsector

Дві третини мешканців Харкова бачать майбутнє свого міста у складі України.

Харків'яни у більшості підтримують статус свого міста в складі України та дії армії на Донбасі. Про це свідчать результати дослідження громадської думки "Конфлікт на Донбасі очима харків'ян", проведеного компанією "Український соціологічний стандарт".

Зокрема, категорично проти створення в Харкові "народної республіки" на кшталт луганського чи донецького аналога виступають 55,1% харків'ян. Іще 27,2% висловилися стримано негативно з цього приводу.

Скоріше готові підтримати т.зв. "ХНР" лише 7,1% жителів міста. Переконаними ж прихильниками сепаратистського утворення є 2,8% харків'ян. Іще 7,8% респондентів не змогли відповісти на це питання.

На запитання, яким буде адміністративно-територіальний статус міста Харкова через 5 років, 69,7% опитаних відповіли: "обласний центр у складі України". За такий точно статус, але у складі Росії, висловилися 5,1%. Інший варіант обрали 9,2% респондентів. Вагалися з відповіддю 16% харків'ян.

У збройному конфлікті на Донбасі 59,8% опитаних мешканців міста підтримують українську армію. 20,7% не підтримує нікого, а збройні формуванні "ДНР" і "ЛНР" підтримують лише 7,2% харків'ян. Ще 12,3% учасників опитування не визначилися.

Польовий етап дослідження проходив у Харкові 15-17 листопада. Опитано 1078 харків'ян за 2-рівненвою квотною виборкою згідно району проживання, статі та віку. Теоретична похибка вибірки не повинна перевищувати показник в 3%.

"Опитування показало, що в Харкові так чи інакше переважають жителі, які стоять або на однозначно, або на помірно проукраїнських позиціях", - підсумував керівник проектів компанії "Український соціологічний стандарт" Денис Под'ячев.

"Інтерпретуючи отримані дані, важливо розуміти, якою мірою харків'яни дорожать атмосферою спокою, що склалася в їхньому місті. Очевидно, що харків'ян привчили до усвідомлення того, що Харків – місто прифронтове. Співвідносячи атмосферу спокою зі зведеннями про руйнування в найближчих до нього найбільших містах сходу – Донецьку і Луганську – з численними вимушеними переселенцями звідти, що прибувають до Харкова, більшість городян розуміє: ніякі ідеологічні розбіжності не варті того, щоб подібна доля спіткала Харків", - вважає він.

Як уже повідомлялося, у Харкові мерія і суд заборонили ходу сепаратистів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація