Біохімік розповів, як зробити борщ суперчервоним і чому він стає смачнішим на другий день

Біохімік розповів, як зробити борщ суперчервоним і чому він стає смачнішим на другий день

Фото: prelest.com

За його словами, досягти насиченого кольору борщу дуже просто – треба не забувати лише про одну деталь.

Секрет яскравого червоного кольору борщу у кислоті. Про це в ефірі "Сніданку. Вихідний" розповів біохімік Гліб Репіч.

"Вчені довели, що до 30% смаку ми сприймаємо очима. Тобто якщо їжа гарно виглядає, якщо вона гарно сервірована, ми на підсвідомому рівні будемо сприймати її як смачну", - зазначив Репіч.

Всі люблять, коли борщ має яскравий червоний колір, та не всім господиням вдається цього досягти. Тож біохімік дав пораду, що робити, аби борщ завжди виходив суперчервоним.

"В буряку містяться водорозчинні пігменти – антоціани. В буряку цей пігмент має червоний колір. Він і надає борщу кольору. Весь секрет в тому, що антоціани, відповідно, і борщ, мають такий гарний червоний колір лише в кислому середовищі. І є ще один нюанс. Кислоту або ж кислі продукти – квашену капусту, квашені сливи, квашені помідори – треба додавати саме в той момент, коли смажиться буряк", - зазначив Репіч.

Він також пояснив, чому борщ з томатною пастою виходить набагато яскравішим і червонішим, ніж зі свіжими томатами.

"Справа в тому, що в томатній пасті вже міститься оцтова кислота. Вона і зумовлює червоне забарвлення борщу", - розповів біохімік.

Крім того, він розкрив секрет, чому борщ на другий день стає ще більш насиченого кольору і смаку.

"Борщ складається з багатьох інгредієнтів, і вони руйнуються термічно, коли ми їх варимо, виділяючи молекули смаку. Але це руйнування не завершується після того, як ми знімаємо борщ з плити. Після того ці смакові молекули просто вже не вилітають, а залишаються під кришкою. З часом їх стає набагато більше, тому на другий день борщ і стає смачнішим та ароматнішим!", - пояснив Репіч.

Повʼязані теми:

Наступна публікація