Блокада російських фур на Буковині: активісти розгорнули намети та налаштовані на тривалу акцію

Блокада російських фур на Буковині: активісти розгорнули намети та налаштовані на тривалу акцію

Активісти налаштовані на тривале блокування / Фото: УНІАН

На пропускному пункті на кордоні з Румунією затримано близько 30 вантажівок.

Вже 11 областей доєдналися до акції, яку розпочали минулого тижня активісти Закарпаття. Фури з російськими номерами не пускають в Україну, зокрема, і для транзиту з Європи, йдеться в сюжеті ТСН.Ранок.

Так, на Буковині, на пропускному пункті на кордоні з Румунією, за чотири дні блокади митного пункту "Порубне" затримано близько тридцяти вантажівок з російськими номерами. Усі вони зараз стоять на автозаправці, що неподалік митного терміналу.

До блокади ставляться із розумінням, активісти, в свою чергу, навіть підгодовують водіїв, які здебільшого громадяни Білорусі.

Проте, попри спокійну атмосферу, учасники блокади налаштовані рішуче. Вони кажуть, що жодна з вантажівок не рушить з місця, поки не будуть виконані їхні умови. Вчорашнє рішення Кабінету міністрів про заборону транзиту російських вантажівок активісти вважають поступкою і свою акцію згортати не збираються.

Ця ніч на блокпості пройшла спокійно, за декілька днів блокади активісти розгорнули намети, пункт обігріву, пригнали невеликий будиночок на колесах – одним словом, налаштовані на тривале блокування. Вони розробили графік чергування і час від час міняють одне одного. Вимагають сьогодні до шостої години вечора від влади розв'язати ситуацію, що склалася. 

Кабмін офіційно заборонив рух російських вантажівок на території України

Кабмін офіційно заборонив рух російських вантажівок на території України

Нагадаємо, 12 лютого активісти на в'їзді в Закарпаття почали зупиняти російські фури. Учасники блокади мають на меті не допустити в'їзду в Україну торговельного транспорту країни-окупанта. Згодом до блокади долучилися жителі кількох областей: Львівської, Волинської, Житомирської, Рівненської, Чернівецької, Івано-Франківської, Сумської, Вінницької та Одеської.

Росія запровадила  заборону на транзит українських вантажів у рамках загальної політики захисту російського ринку, прийнятої Кремлем у відповідь на набрання чинності Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом з 1 січня 2016 року. Пізніше стало відомо, що Росія може розблокувати транзит вантажоперевезення з Українисвоєю територією.

У Мінекономрозвитку наголосили, що масового блокування українських вантажівок у Росії, які транзитом їдуть територією цієї країни, немає. Є лише обмеження на транзитні перевезення українських товарів "під ембарго" територією РФдо Казахстану.

15 лютого уряд України ухвалив рішення призупинити транзит російських вантажівок територією Україниу відповідь на блокування транзитних українських фур у РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація