"Боги війни". У своє професійне свято військові показали потужну українську артилерію

"Боги війни". У своє професійне свято військові показали потужну українську артилерію

Фото: Генеральний штаб ЗСУ / Facebook

На усіх військових полігонах артилеристи готуються і тренуються, щойно буде наказ, відкриють вогонь - на знищення окупантів.

Їх називають "Богами війни". І вони це довели - на фронті. Українські артилеристи та ракетчики сьогодні відзначають своє професійне свято, йдеться у сюжеті ТСН 19:30.

За більше як два роки війни на Донбасі кожен українець вже знає, що "Смерч" із "Градом" - це не лише природне явище, а "Акації" з "Гвоздиками" розквітають інколи ж надто потужно. Кожен український бойовий піхотинець зможе розповісти, як потрібна у запеклому бою артилерія, і як без її підтримки - зважаючи на Мінськ - бувало непросто на передовій.

Сьогодні українська артилерія відведена від лінії зіткнення, але гармати та залпові установки не стоять без діла. На усіх військових полігонах артилеристи готуються і тренуються, щойно буде наказ, відкрити вогонь - на знищення окупантів.

Поки цариця полів, піхота, тримає рубежі фронту і стримує ворога стрілецькою зброєю.

У "Богів війни" на відведених дистанціях просто не встигають охолонути стволи. Чи на не всіх військових полігонах - одночасно "заквітли Півонії", а подекуди випадає "Град".

На все про все у військових - лише кілька хвилин. Отримавши наказ на знищення умовного ворога, артилеристи готують 152 калібр до бою.

"Якби не вкладалися, нас би тут не було. Нормативи – це вони кров'ю писані", - розповідає старший навідник гармати 406 окремої артбригади Юрій Кучмяк.

Старшого націлювача Кучмяка у перші хвилі мобілізації за станом здоров'я забракував військкомат. Трохи підлікувавшись, чоловік усе ж став у стрій. Тепер жартує - з першим пострілами боявся, щоби знову не забракували через поганий слух.

"Боявся, що таке можливо, але – ні! Чим гучніше, тим краще, одним словом", - додав старшина.

Командири артилеристів радіють - недобору в них немає, до них ідуть люди. Кажуть, нарешті майбутніх артилеристів перестали вчити лише по книжках. Із ранку до ночі вони по-справжньому воюють на полігонах. Добре, що снарядів на всіх вистачає.

Полковник у відставці, а нині керівник центру інновацій ракетних військ та артилерії  Анатолій Горілик був причетний до створення цих військ. Згодом він був свідком цілеспрямованого державного знищення цих підрозділів.

"Те, що ми сьогодні спостерігали з вами, ну, мені дуже приємно було дивитися, наскільки вже зросла оснащеність в тактичному плані наших обслуг гармати, злагодженість їхніх дій", - розповідає керівник центру інновацій і технологій ракетних військ і артилерії Анаталоій Горілик.

Кореспонденти ТСН Віталій Афанасієнко та Евген Соловей.

"Боги війни": артилеристи та ракетники відзначають професійне свято

"Боги війни": артилеристи та ракетники відзначають професійне свято

Повʼязані теми:

Наступна публікація