Бойовики звинувачують у обстрілах російських військових і хочуть об'єднатися з українцями

Бойовики звинувачують у обстрілах російських військових і хочуть об'єднатися з українцями

Третьою силою у конфлікті на Сході вже давно називають Росію

Бойовики та силовики запевняють, що вогонь у зоні АТО веде "третя сила".

Нинішній режим тиші - це вже третя спроба припинити або хоча б загальмувати війну на Донбасі, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Цікаво, що цього разу бойовики відхрещуються від тих, хто продовжує воювати під час перемир'я. Мовляв, і вони, і військові прагнуть миру, але є "третя сила", яка не складає зброї.

Батальйонний капелан отець Роман сповідує бійця прямо на позиції. Духовний сан не дозволяє священикові ділити людей на своїх, чужих чи "третю силу". Попри все жахіття він закликає любити ближнього свого.

"У мене немає ворога, на кожну людину я дивлюся як на дитину Божу. Усі ми діти Божі, і в серці маємо оту любов, тільки деколи ми любити не хочемо", - говорить отець Роман, капелан батальйону "Київська Русь".

Проте донбаські сутінки щовечора накривають українську позицію мінометним вогнем. Від проголошеного в Мінську режиму тиші тут аж вуха закладає – стріляють із зенітної установки ЗУ-23-2, гранатомету АГС-17 і трасерами з кулемета. Уже на світанку добре видно сліди щоденних обстрілів.

Іноді здається, лише молитви капелана рятують життя захисників блокпоста. Наприклад, бушлат одного з бійців наскрізь прошили осколки у той момент, коли його господар зняв камуфляж і приліг відпочити.

Можливо, десь у російському генштабі або навіть у штаб-квартирі ОБСЄ є карти, на яких цю територію відрізано бойовикам. Але тут стоять українці і саме тут добре розумієш, що у перемир'я гіркий металевий присмак зради. Кожного разу, як позицію залишають спостерігачі, починається обстріл. У бойовиків завжди є пояснення – мовляв, працює третя сила.

Кожна війна народжує міф про "третю силу", таємничу групу провокаторів, яка зриває мирні угоди. Українська війна – не виняток. Саме наявністю непідконтрольних угруповань пояснюють спостерігачі хаотичну стрілянину на Донбасі.

"Телефонує Безлер про те, що ведеться обстріл по окраїнах Горлівки з БМ-21. Говорить про те, що обстрілює українська сторона. Українська сторона не застосовує системи РСЗВ. Тобто, система РСЗВ, яка є кочуючою, заїхала між позиціями "ДНР" і нашими позиціями і здійснює обстріл", - зазначив генерал-лейтенант, керівник робочої групи спостережної місії Юрій Думанський, який контролює дотримання мінських угод із куленепробивного віконця позашляховика, що раніше стояв у гаражі Януковича.

Водночас вогонь від блукаючих "Градів", що ніяк не зафіксує спостережна місія, щодня відчувають на собі бійці батальйону "Київська Русь". Але більшість снарядів від цих "Градів" потрапляє в тил - у Дебальцеве.

Так, родина Василенків дивом вижила, адже саме в ніч проти 3 жовтня, коли подружжя не було вдома, у їхню квартиру залетів снаряд "Граду". Як жити далі – родина не уявляє.

Траєкторія, по якій боєприпаси сиплються на Дебальцеве, чітко вказує на позиції "ЛНР". За неофіційний кордон тут слугує залізнична лінія, звідки добре чутно, що у стані противника немає злагоди.

"У селі, яке ми можемо віддалено наблюдати, явно це постріли не по нас. Може, у них питання невирішені між собою. Тобто, розбірки", - розповів боєць 25-го БТО "Сонечко".

Зазначимо, ще влітку з-під контролю центральних терористичних угруповань бойовиків вийшли одразу декілька осередків. Так, у "ЛНР" власне царство організував Павло Дрьомов - класичний отаман каламутних часів, який захопив владу у Стаханові. Ватажка та його прибічників уже охрестили махновцями, а депресивне шахтарське місто новим "Гуляй-полем". Півтисячне військо Дрьомова вдягло "кубанки" й оголосило себе козаками. У "ДНР" сумнозвісний Ігор Безлер перетворив на самостійний анклав місто Горлівка і запровадив у ньому власну пропускну систему. Бойовики, які виконували накази "ДНР", були змушені залишити місто. Та крім Дрьомова і Безлера на Донбасі близько десятка потужних збройних формувань, непідконтрольних центральній владі бойовиків. У тому, що вони ведуть свою власну гру, підозрюють батальйон "Восток" колишнього "альфівця" Олександра Ходаківського, угруповання "Оплот" та батальйон "Привид" Олексія Мозгового.

Тож єдиного антиукраїнського фронту не виходить. Тому Москва намагається загнати бунтівних ватажків у лоно російського впливу. Юрій Думанський зауважив, що коли працював у "ЛНР" і "ДНР", то бачив офіцерів РФ, які здійснювали бойові задачі керівництва.

Але схоже на те, що бойовики мають інші плани. Так, у російській правозахисній групі "Вантаж 200" стверджують, що 17 вересня під Дебальцевим бойовики розстріляли два десятки солдатів РФ. І, як не парадоксально, почали шукати союзників навіть серед українських військових: переконують їх виступити єдиним фронтом проти Росії.

"Хлопці, які в "ЛНР", вони приходили і говорили - давайте з командуванням поговоримо, давайте виженемо Росію, а потім якось будемо миритися. Приходили на позицію, з гранатами, граната з кільцем, ми, звісно, його не чіпали. Вони просять не здаватися, об'єднатися і вигнати третю сторону, провокатора. Ця третя сторона – Росія, там є російські люди, саме російські військові", - заявив командир підрозділу 25-го БТО "Скорпіон".

Уже не вперше українські бійці знищують групи диверсантів у формі з російськими шевронами, які провокують вогонь із українських позицій.

"Бачили у чорній формі, написано було Морська піхота Російської Федерації", - розповів "Скорпіон" про тих, хто вбивав його побратимів.

Кореспондент ТСН.Тиждень Андрій Цаплієнко

Чи воює на Донбасі «третя сила»

Чи воює на Донбасі «третя сила»

Повʼязані теми:

Наступна публікація