Бунт в’язнів в Одесі: майже півсотні учасників протесту продовжують переговори з тюремниками

Бунт в’язнів в Одесі: майже півсотні учасників протесту продовжують переговори з тюремниками

Фото: Думская

Арештанти вимагають нормального харчування та відсутності силових покарань.

Бунт в одеській колонії № 51 супроводжувало займання – чорний дим здійнявся над територією близько 10:00 ранку. Згодом з’ясувалося, що пожежу влаштували самі ув’язнені, вогонь швидко загасили, але протести продовжилися, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Машина згоріла, котра давила людей. Це все штучно, щоби ввести сюди війська. Сидимо в бараці та чекаємо, коли нас прийдуть просто вбивати", - розповів телефоном один із ув’язнених.

Під час бунту в одеській колонії постраждали четверо працівників установи

Під час бунту в одеській колонії постраждали четверо працівників установи

Місто швидко охопила паніка – спочатку поширилися чутки про втечу арештантів, згодом уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що кілька працівників закладу у полоні. 450 арештантів забарикадувалися всередині однієї зі споруд. "Ідуть перемовини з особами, які закрились у будівлі. Їх вимоги – не хочуть, щоб їх били працівники колонії", - розповів начальник слідчого управління ГУНП в Одеській області Сергій Шайхет.

Родичі ув’язнених кажуть, конфлікт розпочався кілька днів тому нібито через жахливе харчування – з колонії надіслали фото страви, в котрій були хробаки. "Судять, а годувати – не годують. Хліб такий дають – можна сказати, глина. Хіба можна такий хліб їсти", - нарікає мати ув’язненого Раїса Костянтинівна. "Вони прийшли до їдальні, а там їм учергове сказали, що навіть та баланда, котра була приготована, її на всіх не вистачає. У мене є інформація, що людей там жорстоко б’ють", - розповів колишній арештант Алім Білалов.

У самій колонії запевняють, що арештанти почали повстання через обшуки і вилучення заборонених предметів. "Під час проведення даних дій постраждали чотири працівники установи, їх госпіталізовано в лікарню з черепно-мозковими травмами. Їх стан задовільний. Серед засуджених потерпілих немає", - стверджує заступник начальника Південного регіонального управління з питань кримінальних покарань та пробацій Міністерства юстиції Наталя Білак.

Однак самі ув’язнені повідомляють, що серед них чимало травмованих. "Є інформація про те, що постраждалі є – в когось розбита голова, в когось розбите обличчя", - каже священик Дмитро Краснобаєв, який опікується місцями позбавлення волі. "Побиті голови, поламані руки та ноги. Хлопці просто хочуть нормально їсти. Вони кажуть, що не мають вимог, не планували нічого: нас просто почали бити і ми повстали", - каже журналіст Стас Домбровський.

Наразі ззовні виглядає, ніби в колонії все спокійно. Працівники закладу переконують, що ситуацію контролюють. Поліція розпочала кримінальне провадження. Чи були перевищення повноважень з боку працівників колонії – буде встановлювати спеціальна комісія. Перемовини з арештантами щодо їхніх вимог досі тривають.

Кореспондент ТСН Олена Черняєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація