Бюрократія гальмує унікальну програму порятунку від каліцтв бійців АТО

Бюрократія гальмує унікальну програму порятунку від каліцтв бійців АТО

Трансплантація кісток могла би заощадити бюджету сотні мільйонів гривень, але чиновники не поспішають із новаціями.

Українські науковці розробили унікальну технологію вирощування кісток, яка вже поставила на ноги 60 поранених бійців АТО. Процедура дорога, вона не має аналогів у Європі, а в Україні розвивалася завдяки благодійникам, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Нацгвардієць Володимир Струк відбув на фронті три ротації. Минулого року осколок ракети з "Граду" наздогнав його на блокпості в Попасній. Важке поранення обернулося втратою 14 см кістки. Військові лікарі зробили максимум: замінили шматок великої гомілкової кістки малою, але вона надто крихка для навантажень, тож тепер є високий ризик переломів.

Унікальна технологія вирощування кісток врятувала кінцівки 60 бійців

Унікальна технологія вирощування кісток врятувала кінцівки 60 бійців

Бійцеві запропонували спробувати новітні технології. Йдеться про повноцінну трансплантацію вирощеного в умовах лабораторії фрагменту кістки. Операція коштує понад 600 тисяч гривень, та її повністю покривають волонтери. За два роки існування соціального проекту вони вже зібрали 16 мільйонів гривень і врятували від ампутації 60 бійців. "Фактично, громадяни України, пожертвувавши ці гроші, заощадили державі десь 300-400 мільйонів на соціальні виплати", - підрахував координатор проекту Олексій Шершньов.

Минулого року Верховна Рада внесла унікальну технологію регенерації кісток у державну програму з протезування, на яку заклала в бюджет 150 мільйонів гривень. Та жодної копійки за вісім місяців досі не освоїли, бо не напрацювали навіть механізму виділення грошей. "Щоб операцію робили, щоб я пішов на якусь роботу, гроші заробляв для дитини, для дружини, а не моя дружина для мене заробляла. Треба допомогти, бо як не держава, то далі хто?", - каже учасник бойових дій Сергій Михальчук, який чекає на операцію.

Бійцю 703-го саперно-інженерного полку, який підірвався на розтяжці, можна врятувати ногу. Хірург уже вивчив його справу, операцію готові провести будь-якої миті, але на неї треба півмільйона гривень. І ці гроші мала би відшкодувати держава, але вже понад три місяці Сергій з дружиною не можуть добитися від неї відповіді. "Якщо є така програма, яка створена законодавством нашим, ми маємо право і всі бійці АТО мають право скористатися цим, то чому не спробувати скористатися цими правами?", - цікавиться дружина бійця Ольга Михальчук.

У Мінсоцполітики кажуть, що регенерація кісток – поняття в Україні новее. Тому як із ним працювати, розбираються у процесі роботи. Акти і розпорядження доводиться постійно повертати, доопрацьовувати й уточнювати. На випадок, якщо до кінця року механізм не напрацюють, уже знайшли, куди діти виділені гроші. "Якщо кошти не освояться, ми перекинемо їх на ті видатки, які нагальні і можливо освоїти. Даємо пропозиції на протезування в Україні учасників АТО, на підвищення обороноздатності держави", - розповів керівник відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Олексій Моха.

Як уже повідомлялося, 12 липня хірурги Інституту серця здійснили революційну для вітчизняної медицини операцію – 41-річному харків'янину пересадили механічне серце. Медичне втручання тривало близько трьох годин, а українським хірургам допомагали медики з Німеччини, де такі операції успішно роблять не менше десяти років.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Повʼязані теми:

Наступна публікація