Через два роки після розстрілів на Майдані київські студенти звернулися до влади та українців

Через два роки після розстрілів на Майдані київські студенти звернулися до влади та українців

Фото: ТСН.ua

ТСН.ua підготував спецпроект, в якому попросив українських студентів розповісти про свої відчуття через два роки після розстрілу Небесної сотні.

Через два роки після розстрілів активістів Євромайдану Україна згадує героїв: квітами на Інститутській і Грушевського, сльозами родичів Небесної сотні, звітами влади і силовиків про замовників і виконавців убивств.

У річницю розстрілів політики звинувачують один одного у зраді ідеалів Майдану, а мільйони українців запитують себе і владу, чи недаремними були жертви. ТСН.ua підготував спецпроект, в якому попросив українських студентів розповісти про свої відчуття через два роки після розстрілу Небесної сотні. 

Наприклад, дівчата та хлопці з Національного педагогічного університету імені Драгоманова, які одними з перших вийшли на тоді ще студентський Майдан у 2013 році, не шукають винних. Вони впевнені, що починати зміни потрібно з себе: треба брати на себе відповідальність, реформувати свою свідомість та не дозволяти популістам далі сіяти беззаконня.

Їм не подобаєтья стереотип про "брудну і негідну нормальних людей політику". Якщо у владу не підуть кращі, керувати країною, як і раніше, будуть недолугі чиновники. А це зовсім не те, за що боролися люди на Майданах.

Студенти університету імені Олександра Богомольця теж були на Майдані з перших днів. Там вони не лише протестували, але і рятували життя поранених. Сьогодні колишні та нинішні студенти і аспіранти нагадують політикам, якою ціною їм дісталися владні кабінети і сподіваються, що обіцяні владою реформи нарешті розпочнуться. Якщо ж ні, то справдиться головний страх тих, хто йшов під кулі на Майдані, Грушевського й Інститутській - ідея революції буде зраджена, а жертви будуть даремними.

Водночас представники студентського страйкому Київського національного економічного університету не бачать змін на краще. Нинішніх політиків вони вважають "гідними" послідовниками попередньої влади. Ті, кого обрали для боротьби з беззаконням, корупцією та узурпацією влади, культивують систему, а не знищують її. Єдина перемога Євромайдану - революція свідомості громадян та самоусвідомлення себе як єдиної нації. Головне - не втратити і її.

Повʼязані теми:

Наступна публікація