Чернігівські комунальники привласнили понад 33 мільйони держкоштів

Чернігівські комунальники привласнили понад 33 мільйони держкоштів

Фото: УНІАН

Винним загрожує від трьох до шести років ув'язнення.

Чернігівські комунальники за шість років привласнили 33,4 мільйони гривень, виділених із держбюджету.

Про це повідомляє прес-служба Національної поліції.

"Протягом 2009-2015 років посадові особи комунального підприємства Чернігівської міської ради під час формування тарифів безпідставно врахували виплати за кредитними зобов'язаннями та привласнили у вигляді субвенції бюджетні кошти у сумі 33,4 мільйони гривень", - йдеться в повідомленні.

У Нацполіції зазначають, що низку невідповідностей і правопорушень чернігівських комунальників виявили під час моніторингу щодо законності використання бюджетних коштів оперативники Управління захисту економіки.

"На підставі Закону України "Про ратифікацію Угоди про позику" (Проект розвитку міської інфраструктури) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, здійснено кредитування комунального підприємства у сумі 22,8 млн доларів США. З метою відшкодування коштів по вказаним кредитам підприємством закладено в тариф на водопостачання та водовідведення відповідні показники з погашення вищезазначених кредитів, які щороку збільшувалися. Після прийняття Кабінетом Міністрів України постанови від 04.06.2015 № 375 "Питання погашення у 2015 році заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуг з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню", з метою легкої наживи комунальники припинили розрахунки за кредитними договорами у серпні 2015 року для створення штучної заборгованості по податкових зобов'язаннях перед бюджетом", - пояснюють у прес-службі.

Після цього Міністерство фінансів отримувало недостовірну інформацію про нездатність підприємства погасити заборгованість. У результаті комунальне підприємство незаконно отримало субвенцію у сумі 33 мільйони 422 тисячі гривень держкоштів.

Прокуратура Чернігівської області відкрила кримінальне провадженні за статтею про зловживання владою або службовим становищем. Винним посадовим особам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п'ятисот до тисячі неоподаткованих мінімумів громадян.

Нагадаємо, що генпрокурор Юрій Луценко оголосив про початок всеукраїнської перевірки комунальних підприємств щодо відмивання державних коштів. За його словами, протягом півтора місяців необхідно перевірити функціонування всіх обласних водоканалів, теплокомуненерго, газових держорганізацій щодо співпраці з фіктивними структурами, через які вимиваються, на думку Луценка, від 20 до 30% собівартості наданих послуг. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація