Чий "Бук" збив "Боїнг". Російська версія розвалилася зі швидкістю світла

Чий "Бук" збив "Боїнг". Російська версія розвалилася зі швидкістю світла

Російський військовий виклав у соцмережу фото "Бука", який направляється в Україну

Військові експерти наголошують, що Росія вчергове робить неправдиві заяви.

Росія нарешті визнала, що малайзійський "Боїнг" було збито ракетою "Бук", але при цьому звинуватила у трагедії українську сторону.

Таку версію озвучили 2 червня на прес-конференції представники концерну "Алмаз-Антей" - російського виробника ракетних комплексів "Бук".

Зокрема, глава "Алмаз-Антея" Ян Новиков та радник генконструктора концерну Михайло Малишевський заявили, що Росія з 1999 року не має на озброєнні ракети, яка збила літак, а Україна начебто має. Також вони розповіли, що ракета була випущена нібито з підконтрольної українській владі території. Примітно, що як докази були використані підроблені фото.

Скидається на те, що представники концерну живуть у паралельному вимірі, адже чимало міжнародних розслідувань раніше довели, що територія запуску ракети була під контролем сепаратистів, а сам "Бук" привезли з Росії. Також у мережі навіть з'явилися фото "Бука", який направляється дорогами Росії у бік України.

Крім того, військові експерти, до яких звернувся ТСН.ua, наголошують, що Росія вчергове робить неправдиві заяви, адже насправді вона володіє тим типом ракет, однією з яких збили літак, а твердження російської сторони щодо території, звідки було випущено ракету, не відповідає дійсності.

Фото: Обозреватель
Дмитро Уманець, генерал-лейтенант:

- По-перше, від російської сторони ми досі не чули жодного слова правди. І поки там правлять ці вандали, ніякої правди не буде.

По-друге, була проведена експертна оцінка закордонними фахівцями (Англії, Німеччини, Франції). І там було чітко сказано, що літак було збито з території, підконтрольної проросійським бойовикам, і збив його російський "Бук".

По-третє, була чітко зафіксована пускова установка, на якій лежало чотири ракети, а коли вони поверталися назад, було чітко видно, що там було три ракети. Тобто одна ракета була запущена саме по цьому "Боїнгу".

По-четверте, вони кажуть, що у них таких "Буків" не було. Вони (не пам'ятаю, яку саме кількість) вкрали цей "Бук" в Криму. До речі, у літак влучили з новішого "Буку" (цієї ж серії, але новіший, ніж в нас є на озброєнні зараз). Тобто не виключено - на цьому особливо наголошую, - що вони для того, щоб заплутати ситуацію, могли використати саме "Бук" із Криму.

І останнє. Ми тоді авіацію практично не збивали. Було заборонено використовувати авіацію, тому нам стріляти було абсолютно ні до чого.

Фото: www.umoloda.kiev.ua
Сергій Згурець, керівник дослідницьких програм Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння:

- Насправді, ці заяви росіян не дивують. Починаючи від того, що вони говорили що "Боїнг" було збито з українського винищувача - потім ця версія забулася – і закінчуючи сьогоднішньою заявою. Але є висновки міжнародних експертів, які говорять, що літак дійсно було збито за допомогою ракетного комплексу "Бук", але ніде не говориться про те, що цей "Бук" був українським. На озброєнні ЗСУ є "Буки" типу М1, які були виготовлені в СРСР. Але саме такі "Буки" є і в РФ – свідченням цього є численні фото цих комплексів, які "засвітилися" на цьогорічному параді 9 травня у Москві. За якими ознаками росіяни стверджують, що "Бук", яким збили "Боїнг" є українським?

Окрім того, існують численні матеріали, які показують пересування російського "Буку" з Росії до України і назад. Про ці матеріали росіяни чомусь не згадують.

Звідки запущена ракета, теж встановлено. Є три західні дослідження, у яких йдеться про те, що ракета запускалася з території, підконтрольної бойовикам. Особливо згадайте перемовини терористів, які згадували, що завалили літак. І куди всі ці докази подіти?

"Боїнг" був збитий "Буком", "Бук" був завезений з РФ, потім евакуйований. Це підтверджують дослідження експертів, журналістів і перехоплені переговори бойовиків. Що б зараз не заявляла російська сторона, важко вірити людям, які живуть у своєму світі.

Boeing 777 малайзійських авіаліній, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито над Донбасом 17 липня 2014 року.

Агентство Reuters, посилаючись на фотографії, відео та свідчення очевидців - місцевих жителів та бойовиків, - встановило місце знаходження "Бука" у день трагедії. За даними видання, "Бук" був доставлений 17 липня в підконтрольне бойовикам місто Сніжне за 7 км на північ від Червоного Жовтня, а потім відвезений з цього району за деякий час.

Один з місцевих жителів сказав, що ракетна система була розташована в полі біля хутора Червоний Жовтень в день, коли Boeing 777 впав на землю. Це підтвердив і колишній бойовик, який воював у складі батальйону сепаратистів "Схід" і у той день перебував недалеко від хутора.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація