Чоловік української дипломатки погорів на контрабанді: віз партію сигарет до Угорщини

У МЗС підтвердили, що на українсько-угорському кордоні затримано члена родини дипломата.

В суботу увечері на пункті пропуску "Лужанка"на українсько-угорському кордоні під виглядом дипломатичного вантажу контрабандисти намагалися вивезти з України велику партію сигарет.

Про це повідомив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль на своєму сайті.

"Водій мікроавтобуса "Фольксваген-Транспортер" із дипломатичними номерами (автомобіль належить Посольству України в Словаччині) мешканець Києва Сергій Ліщишин, котрий є чоловіком Першого секретаря Посольства України в Словаччині О. Ліщишин, намагався вивезти за кордон понад п'ять із половиною тисяч блоків сигарет", –  сказав Москаль.

Ліщин надав митникам і прикордонникам дипломатичний паспорт і підписаного власною дружиною листа, згідно з яким із 21 по 24 травня мікроавтобус перевозить дипломатичний вантаж і не підлягає контролю. Однак митники запідозрили наявність контрабанди (сигнал про сигарети дав службовий собака) й почали наполягати на огляді. Тоді Ліщишин вчинив скандал, погрожував викликом консула і т.д. Митники зв'язалися МЗС України і після отримання дозволу огляду мікроавтобуса виявили 5 тисяч 685 блоків сигарет вартістю 620 тисяч гривень. Сигарети й мікроавтобус були вилучені.

Москаль заявив, що звернувся до керівництва Прикордонної служби України, СБУ та Державної фіскальної служби з проханням заохотити співробітників, які проявили принциповість і не допустили контрабанду під виглядом дипломатичного вантажу.

Також він звернувся до керівництва МЗС із проханням дати оцінку діям своїх підлеглих, які, прикриваючись дипломатичною недоторканністю, намагаються заробити на сигаретах, "компрометують Україну і виставляють весь дипломатичний корпус на посміховисько".

"До речі, на початку травня МЗС не дало мені дозволу на виїзд у прикордонне з Україною румунське місто Сігет Мармацієй для вручення гуманітарного вантажу українському ліцею. Тобто для гуманітарної місії в нас дорога закрита, а для контрабанди сигарет – зелене світло з відповідними листами Посольства", - обурився очільник ОДА.

Водночас у Міністерстві закордонних справ України підтвердили, що на українсько-угорському кордоні затримано члена родини дипломата з незаконною партією з майже 60 тис. цигарок.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу заступник міністра закордонних справ України - керівник апарату МЗС Вадим Пристайко, передає УНІАН.

"Не дипломат, не співробітник посольства... був затриманий, а член родини. Це ставить перед нами серйозне питання як ми все ж таки ставимося до відповідальності наших членів родин", - наголосив Пристайко, не назвавши при цьому прізвище дипломата, а запропонував натомість називати затриманого як "Л".

Заступник міністра зауважив, що у цієї особи був дипломатичний паспорт як у члена родини співробітника посольства України у Словаччині.

Автомобіль та вантаж цигарок заарештовані. "Ведеться рослідування нашими фіскальними органами", - сказав Пристайко.

Раніше повідомлялося, що голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль направив звернення до прем'єр-міністра України Володимиру Гройсману, в якому просить направити президенту України Петру Порошенку подання про його звільнення. Відповідне рішення Москаль прийняв у зв'язку з неузгодженою з ним зміною начальника Закарпатської митниці, яка, на його думку, була зроблена в інтересах "сигаретної мафії", що займається контрабандою тютюнових виробів в країни ЄС.

Прем'єр пообіцяв, що звернеться до СБУ і НАБУ з вимогою перевірити наведені Москалем дані про контрабанду

Повʼязані теми:

Наступна публікація