Цьогорічний Шевченківський лауреат Поклітару працював на російському шоу

Цьогорічний Шевченківський лауреат Поклітару працював на російському шоу

Фото: sq.com.ua

Поклітару нагородили за балети "Лебедине озеро", "Жінки в ре-мінорі", "Довгий різдвяний обід" і балет-триптих "Перехрестя".

Цього року лауреатами Національної премії імені Тараса Шевченка стали хореограф Раду Поклітару, артистка Анжеліна Швачка, художник Михайло Гуйда, письменник Левко Лук'яненко і режисер Олег Сенцов. Президент Петро Порошенко 3 березня вручив їм нагороди.

Засновника і художнього керівника театру "Київ модерн балет", хореографа Раду Поклітару нагородили за балети "Лебедине озеро", "Жінки в ре-мінорі", "Довгий різдвяний обід" і балет-триптих "Перехрестя".

Однак, як з'ясувалося, в минулому році, Раду працював на російському шоу "Танцюй"як член журі. Крім того, він активно брав участь у постановках для номерів. Шоу виходило на Першому каналі.

Крім того, Раду в минулому році поставив для російського Великого театру балет "Гамлет", в якому використав сцену про "ввічливих людей". Дію Поклітару, який працював разом із британським режисером Декланом Доннелланом, переніс в середину XX століття.

А у фіналі, в сцені смерті Гамлета, раптом вивів на сцену людей у військовій формі без розпізнавальних знаків із автоматами в руках. Який стосунок "ввічливі люди" мали до трагедії принца данського, так і залишилося загадкою.

Зазначимо, що в 2006 році за ініціативою і за повної фінансової підтримки відомого українського мецената Володимира Філіппова, Раду Поклітару створив авторський театр "Київ модерн-балет".

У 2008 році театр отримав головну театральну премію країни "Київську Пектораль" у спеціально створеній номінації "Головна подія року" за сукупність яскравих прем'єр — "Веронський міф: Шекспірименти", "Болеро", "Дощ" та "Лускунчик".

Олег Сенцов став лауреатом Шевченківської премії

Олег Сенцов став лауреатом Шевченківської премії

Сам же Раду, який народився у Кишиневі, в нещодавньому інтерв'ю газеті "Факти і Коментарі" зазначив, що йому було б приємно мати український паспорт і почуватися повноцінним членом цього товариства.

"Хоча, зрештою, громадянство - це лише підпис на папері. Набагато важливіше те, як ти себе відчуваєш. Я давно вже став частиною вашої країни. Багато працюю за кордоном, але моє відчуття дому - це київський Поділ", - зазначив хореограф.

Повʼязані теми:

Наступна публікація