Цьогорічний Великдень відбудеться без помпезного паломництва українських політиків до храмів

Цьогорічний Великдень відбудеться без помпезного паломництва українських політиків до храмів

Речники найпопулярніших конфесій кажуть, що політики їх про візит не попереджували / Фото: ТСН.ua

Церкви прикрашають до свята. 

Цього року жодна з найпопулярніших в країні конфесій не чекає до себе офіційних делегацій на святкування Воскресіння Христового. В Московському і Київському патріархатах, а також у греко-католиків ТСН повідомили, що офіційних звернень про участь чиновників у святкуванні до парафій не надходило, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Наприклад, у Володимирському соборі, головному храмі Київського патріархату є цілі черги до священиків: тут учора востаннє перед святом сповідували та причащали. Є й освячення мира, яким потім будуть помазувати під час хрещення. Таїнство проводять за потребою, востаннє миро освячували у 1998 році.

Клірик храму отець Олександр розповідає, що ще два тижні тому закінчилися основні передсвяткові роботи. Храм причепурили та вимили. Чекають на свято тисячі людей. Проте не знають, чи будуть у храмі можновладці. Хоча традиційно прем'єр та президент повідомляли священиків про свою присутність заздалегідь. 

У головному греко-католицькому соборі учора теж востаннє перед Великоднем причащали та проводили чин омовіння ніг. Це – традиційна частина саме католицької служби. Сьогодні, у Страсну п'ятницю, хор тут мовчатиме. Ввечері в суботу чекають вірян на свято.

Речник греко-католиків пояснює, що приймати у храмі політиків із помпою ще кілька років тому заборонив блаженіший Любомир Гузар. Відтоді – і на Пасху, і у звичайні дні всі тут на рівних. 

У Києво-Печерській Лаврі Московського Партіархату від самого ранку куховарять, аби нагодувати дві сотні ченців та стільки ж послушників. Кухар Галина Іванівна розповідає, що рецепт благословляє особисто владика. Також вариться цибулиння, щоб до неділі пофарбувати тисячу яєць. Ще й донині Лавру чепурять та прикрашають до свята. В монастирі дуже розраховують, що на Пасху тут зберуться віряни. Бо нині подвір'я заповідника – порожнє. 

Традиційно саме сюди у Велику суботу привозять благодатний вогонь, тут останні кілька років молилися президент, прем'єр та депутати. Тут розповідають, що чекають і високих гостей, проте офіційно ніхто не звертався.

 

Нагадаємо, що в Україні перед Великоднем скаженими темпами ростуть ціни на свинину

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська.

Церкви не чекають на політиків у Великдень

Церкви не чекають на політиків у Великдень

Повʼязані теми:

Наступна публікація