Дефіцит вакцин в Україні може розтягтися на кілька років

Дефіцит вакцин в Україні може розтягтися на кілька років

В Україні не вистачає потрібних вакцин / Фото: Getty Images

Британський виробник попередив, що швидко владнати проблему не вийде.

Попри обіцянки уряду, в Україні вже рік немає життєво необхідних препаратів. Найгірша ситуація з БЦЖ – вакциною проти туберкульозу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Тепер з ринку зникає найпопулярніша комбінована вакцина проти дифтерії, правця та кашлюка. Її виробник оголосив про обмеження поставок до кінця року.

Немає проблем лише з однією, вже забороненою у світі тривалентною вакциною від поліомієліту. Але й ту уже наступного місяця мають глобально вилучити.

Імунологи кажуть, що навіть у найкращих столичних лікарнях препаратів від кору, червоної висипки та паротиту щонайбільше вистачить до червня.

Донедавна вакцини проти кількох хвороб можна було купити в приватних клініках, але через обмеження поставок тепер і там дефіцит. І це має логічне пояснення, бо британський виробник зіштовхнувся з підвищенням запитів у світі та відсутністю в Україні довгострокових контрактів.

В Україні збільшується дефіцит вакцин

В Україні збільшується дефіцит вакцин

"Усе залежить від того, чи були довготривалі контракти. Перебої триватимуть від року до двох – це державні закупівлі. Приватний сектор чекатиме щонайменше півроку", - розповів представник GSK.

У МОЗ запевняють, що дефіцитним вакцинам уже шукають заміну і навіть переказали гроші іноземним закупникам. Щоправда, не врахували важливого моменту – більшість препаратів в Україні не зареєстровані.

Їм потрібно пройти процедуру реєстрації. Це кілька місяців. У профільному відомстві обіцяють владнати ситуацію максимально швидко. Та завезти перші вакцини вже до кінця місяця.

Раніше повідомлялося, що проблема не буде такою тривалою та її вдастся вирішити вже протягом кількох місяців.

Кореспондент ТСН Вікторія Дмитренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація