Декомунізація окупованої АРК: Рада повернула кримськотатарські назви 75 населеним пунктам

Декомунізація окупованої АРК: Рада повернула кримськотатарські назви 75 населеним пунктам

Декомунізація окупованої АРК / Фото: УНІАН

Також перейменували шість районів, чотири міста та понад 100 сіл і селищ в інших регіонах України.  

Верховна Рада України ухвалила постанову про перейменування деяких населених пунктів: за це рішення проголосувало 265 народних депутатів із 369, зареєстрованих у сесійній залі, передає УНІАН.

Згідно з нею, перейменувуються шість районів, чотири міста та понад 100 сіл і селищ у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

Зокрема, у Донецькій області місто Димитров перейменовується на місто Мирноград; місто Красноармійськ - на Покровськ. У Одеській області місто Котовськ - на Подільськ; у Чернігівській - місто Щорс Щорського району - на Сновськ.

Також у Донецькій області Володарський район перейменовується на Нікольський; Красноармійський район - на Покровський. 

У Житомирській області Володарсько-Волинський район стане Хорошівським; у Запорізькій області Куйбишевський район перейменували на Більмацький; в Одеській області Котовський район - на Подільський; у Чернігівській області Щорський район - на Сновський.

Крім того, парламент ухвалив постанову "Про перейменування окремих населених пунктів та районів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя". Це рішення підтримало 255 із 358 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Усього було перейменовано 75 населених пунктів і районів Криму: їм повернули історичні кримськотатарські назви.

Відповідно до рекомендацій Українського інституту національної пам'яті перейменовано, зокрема, 5 районів, одне місто та 69 сіл і селищ. В тому числі, Красноперекопськ перейменовано на місто Яни Капу; селище міського типу Куйбишеве Бахчисарайського району - на Албат; село Лібкнехтівка – на село Китай; село Новоульянівка Куйбишевської селищної ради Бахчисарайського району- на село Отарчик; село Фурманівка Долинненської сільської ради Бахчисарайського району - на Актачи; село Совєтське Кіндратівської сільської ради Джанкойського району - на Мішен-Найман; село Суботник Маслівської сільської ради Джанкойського району - на Конурча; селище міського типу Кіровське - на Іслям-Терек; село Красний Партизан Янтаренської сільської ради Красногвардійського району - на Борангар. 

Селище міського типу Красногвардійське Красногвардійського району перейменовано на Курман; село Ленінське Красногвардійського району - на Кир-Байлар; селище міського типу Октябрське Красногвардійського району - на Біюк-Онлар; село Ульянівка Мар'янівської сільської ради Красногвардійського району - на Давчи; село Чапаєве Восходненської сільської ради Красногвардійського району - на Нейшпроцунг; Красноперекопський район - на Перекопський; село Красноармійське Красноперекопського району - на Мирза-Кояш; село Кірове Ленінського району - на Карса; село Калініне Первомайського району - на Орман-Аджи; село Фрунзе Гришинської сільської ради Первомайського району - на Біюк-Бораш; село Котовське Славнівської сільської ради Роздольненського району - на Бюйтен; селище міського типу Комсомольське Гресівської селищної ради Залізничної районної у місті Сімферополі - на Бакачик-Кият. Крім того, в місті Севастополь перейменовано cело Колхозне Орлинівської сільської ради Балаклавської районної у місті Севастополі ради - на село Узунджи.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада України ухвалила постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областейНазви змінять 34 селища, 27 сіл та 12 міст.

Наступна публікація