Демонтажники пояснили, чому так довго пиляли Леніна в Запоріжжі

Демонтажники пояснили, чому так довго пиляли Леніна в Запоріжжі

У Запоріжжі більше доби пішло на демонтаж Леніна

Пам'ятник було встановлено за особливою технологією.

Понад добу майже безперервно пиляли у Запоріжжі найбільшого в Україні Ілліча. При цьому зламали кілька алмазних пилок, перш ніж 40-тонний монумент таки відірвали од постаменту, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На демонтаж витратили 28 годин і 15 хвилин. Так довго, пояснюють робітники, бо міська влада захотіла зняти фігуру неушкодженою. Однак уже в процесі виявилося, що монумент зсередини укріплений залізничними рейками та великою кількістю анкерів.

Знесилені демонтажники кажуть, що цього Леніна у Запоріжжі свого часу ставили, ймовірно, на століття. Документації на пам'ятник не було, тому інформацію для зносу довелося збирати буквально по краплинах.

"Річ у тім, що заливали його, видно, в горячий бетон. І він витворив щось типу каменя. Пиляти його було дуже складно. Треба підбирати основу, готувати обладнання", - розповів представник фірми-підрядника Євген Першин.

В останню путь комуністичного ідола провезли греблею ДніпроГЕСу. Того самого, на який Ленін вказував 52 роки поспіль і який досі носить його ім'я.

Демонтаж Леніна в Запоріжжі вразив користувачів інтернету своєю тривалістю. Юзери в соцмережах висміювали довгу роботу. Разом із тим неподалік пам'ятника правоохоронці знайшли пляшку з вибуховою сумішшю. Її знешкодили. Так само швидко гасилися локальні конфлікти між прихильниками та противниками знесення монументу.

Врешті повалення Леніна вітали салютом і шампанським. Люди біля постамента робили селфі. 20-метровий пам'ятник довелося зносити фактично навмання, адже вся технічна документація на пам'ятник зберігається в Москві.

Запорізького Леніна майже безперервно пиляли більше доби

Запорізького Леніна майже безперервно пиляли більше доби

Повʼязані теми:

Наступна публікація