День вишиванки. Майстри розповіли, як обрати собі сорочку і що означають народні орнаменти

День вишиванки. Майстри розповіли, як обрати собі сорочку і що означають народні орнаменти

Вишиванку вважають оберігом українців.

У четвер, 19 травня, українці відзначають день вишиванки. Офіційно це свято не зареєстровано, але ідею вдягати у цей день національний вишитий одяг охоче підтримують і в Україні, і у світі, йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Продавець вишиванок на Андріївському узвозі в Києві Лариса сама вишиває вже 35 років. Традиційні візерунки жінка та інші майстрині намагається зробити сучаснішими, адже українці купують сорочки і під колір очей, і під певний імідж.

Найдешевші сорочки - машинної вишивки - коштують від 350 гривень. Ті, що виготовлені вручну зі складним орнаментом або вишиті бісером, можуть сягати 4 тисяч гривень і більше. Найдорожчу Лариса продала кілька років тому за 8 тисяч гривень – вишиту на замовлення нареченої.

Слід зазначити, що вишиванка – це потужний оберіг, сила якого залежить від кольору, форми та орнаменту, каже майстер з вишивки й експерт з історії українського костюму Юрій Мельничук. Чоловікам, щоб ті не втратили своєї сили, не радять носити сорочки із вишитими квітами. А жінкам рекомендують відмовитися від орнаментів з маками – символу скорботи.

"Троянди, лілеї – це все дівоцтво, дівування. Вони ще також вишиваються на весільній сорочці, але, якщо вона вже народила першу дитину, то повністю уже в ранзі заміжніх жінок. Тому вона носить сорочку, на якій є виноград, калина та інші ягоди-плоди, тобто вона виношує плід і вона ці плоди на собі має", - зазначив Мельничук.

Найсильніший оберіг – це сорочка вишита матір'ю із орнаментом регіону, в якому ви народилися, каже спеціаліст. Якщо ж купуєте в незнайомих людей, розраховуйте на власну інтуїцію.

Мода на вишиванки підкорила не лише українців, а й світові подіуми. 10 років тому  французький дизайнер Жан-Поль Готьє присвятив вишивці цілу колекцію суконь. Українськими етномотивами оздоблювали свої роботи англійський модельєр Джон Гальяно, й італійський кутюр'є Valentino. А серед голлівудських зірок, які вподобали українську вишивку, британська співачка Адель, американські супергерої Сільвестер Сталлоне й Арнольд Шварценеггер, австралійська кінодіва Ніколь Кідман і мільярдер Річард Бренсон.

День вишиванки: як підібрати орнамент-оберіг для сорочки

День вишиванки: як підібрати орнамент-оберіг для сорочки

Повʼязані теми:

Наступна публікація