День захисника України. Як це було

День захисника України. Як це було

Фото: УНІАН

Україна вшанувала своїх оборонців на свято Покрови Богородиці.

Українських воїнів на Покрову вітали в усіх регіонах України. Давнє козацьке святкування церковного свята як дня свого війська тепер розвинулося в головне свято нашої армії, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Цього дня близько тисячі бійців прокрокувала середмістям Дніпра від Алеї героїв до першого в Україні музею АТО просто неба. Добровольців і навіть поранених фронтовиків супроводжувала військова техніка з квітами у стволах. Кожен учасник мав на грудях новий символ – стрічку "Гордість нації". Її у Дніпрі створили бійці АТО та волонтери, поєднавши державний герб та прапор. Таку стрічку легко виготовити власноруч. Символ пропонують усім, хто шанує День захисника рідної землі.

Врочисті марші та вшанування загиблих героїв: як Україна святкує день захисника

Врочисті марші та вшанування загиблих героїв: як Україна святкує день захисника

У 79-й окремій десантно-штурмовій бригаді в Миколаєві поминання загиблих відбулося біля меморіалу пам'яті полеглих кіборгів. А у парку Перемога рідні загиблих миколаївських бійців, волонтери та вояки висадили перші десять саджанців слив на майбутній пам'ятній Алеї. На кожному дереві була табличка у вигляді армійського жетона з іменами бійців та місцем їх загибелі. Згодом тут з'явиться ще 126 дерев. Саме стільки вояків Миколаївщина втратила на сході України.

У Сумах кілька тисяч містян несли квіти до пам'ятних знаків та ще зовсім свіжих могил воїнів, схиляли голови та дякували батькам героїв. У війні на сході місто втратило 40 бійців. Ветерани АТО та рідні загиблих взяли участь у Марші героїв – з оркестром пройшли до монументу Слави, де вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні.

У Тернополі військові прокрокували урочистим маршем до Площі героїв Євромайдану. Там їх оплесками зустрічали тисячі містян, які зібралися на відкриття пам'ятника Небесній Сотні. Цей бронзовий монумент заввишки 12,5 метрів – тепер найвищий у місті. Із вихору бруківки та полум'я виринає Герой Небесної Сотні, якого оберігає та захищає жінка-ангел. "Є мирна убита людина, яка показує рукою: зупиніться, стійте, бо це смерть! А вгорі держава, ненька-Україна у вигляді матері, жінки, ангела, яка над убієнними тримає, кладе вінок слави", - пояснив задум архітектор Іван Жовнич.

Марш слави захисників Руси-України відбувся у Львові. Близько ста реконструкторі в одностроях військових формувань історичних періодів пройшли тамтешнім середмістям. Учасники ходи були вбрані у форму легіону Січових стрільців, вояків УПА, Української народної республіки та Галицької Армії. Були й однострої княжої та козацької доби. Завершували колону сучасні воїни – бійці АТО.

Величезний прапор пронесли центром міста жителі Харкова. Стометровий стяг розгортали ще під час Євромайдану, коли на активістів нападали "тітушки". Нині цей прапор несли на честь воїнів АТО. На патріотичну ходу вийшли і діти – у багатьох татусі захищають їхнє мирне місто на сході.

Кореспондент ТСН Оксана Солодовник

Повʼязані теми:

Наступна публікація