Держзамовлення з видання підручників для 8 класів першим виконало видавництво "Ранок" Новини компаній

Держзамовлення з видання підручників для 8 класів першим виконало видавництво "Ранок"

Випуск підручників був профінансований вчасно та у повному обсязі. 

Українські школяри, які навчатимуться у 8-мих класах, до 1 вересня будуть повністю забезпечені шкільними підручниками. Таку заяву, під час конференції, що днями відбулася у будинку Уряду, зробила Міністр освіти України Лілія Гриневич. Готовність щодо вчасного постачання підручників до шкіл підтвердили і вітчизняні видавництва, які цього року працюють над Держзамовленням.

Першими з Держзамовленням на випуск підручників для 8-го класу впоралось харківське видавництво "Ранок", про що воно повідомило зі своєї сторінки у Фейсбук.

"32 назви загальним накладом 1 751 807 примірників за новою програмою для 8-х класів повністю надруковано. Підручники видані українською та російською мовами. Партнерськими видавництвами "Букрек" та "Світ" зараз готуються переклади підручників з фізики, історії України та Всесвітньої історії на угорську, молдавську, румунську, польську мови. Над цим проектом працювало 82 співробітника видавництва "Ранок", 42 автора, та ще 63 інших фахівця: фотографи, художники, ілюстратори та дизайнери. 268 рецензентів надіслали свої зауваження. Пройшли гендерну експертизу, та експертизу МОН", повідомили у "Ранку".

Згідно з інформацією Міністерства освіти, цього року, випуск підручників для 8-мих класів для загально-освітніх шкіл України, які відповідають змісту нової навчальної програми, був профінансований вчасно та у повному обсязі. Тож, ще на початку червня 2016 року на рахунки видавців поступили кошти, загальною сумою 360 млн. грн., необхідні для випуску 220 назв підручників накладом у 7 760 164 примірників.

За словами Гриневич, на відміну від підручників для 4 та 7 класів, 50 відсотків яких, торік, мали були друкуватися за рахунок місцевих бюджетів, підручники для 8 класів фінансувалися централізовано.

Через низку неузгодженостей, питання випуску підручників для 4 та 7 класів досі не зсунулось з місця.

Міністерство освіти шукає шляхи з приводу розв'язнання проблеми, яка в першу чергу полягає у фінансуванні, адже місцеві бюджети мають виділити 42,9 мільйона для зазначеною цілі.

Правда, за прогнозом директора Департаменту освіти і науки Дніпропетровскої ОДА Олексія Полторацького не всі видавництва - постачальники шкільних підручників впораються до початку нового навчального року. Своє занепокоєння він висловив під час вищезазначеної прес-конференції: " Підручники для 8 класів дійсно почали надходити до обласних центрів освіти, але процес відбувається дуже повільно, адже видавництва та друкарні не встигають справлятися із Держзамовленням", зауважив Полторацький.

Крім того, за словами директора видавництва Віктора Круглова: "На сьгоднішній день усі підручники від "Ранку" доставлені на місця, в обласні центри України. Але може виникнути проблема із вчасною логістикою їх до шкіл, адже книжки, що доставлені на обласні рівні мають дочекатися підручників від інших видавництв, а вже потім вони консолідовано доставлятимуться до районних центрів", зауважив Круглов.

У будь-якому разі будемо оптимістично дивитися у майбутнє, адже, сьогодні, українські видавці та друкарні працюють на максимальній потужності.

Наступна публікація