Десятки ув'язнених Луцького СІЗО вчинили бунт

Десятки ув'язнених Луцького СІЗО вчинили бунт

Пожильців СІЗО порізали собі вени

Бунт у ізоляторі тимчасового тримання у Луцьку. Три десятки ув'язнених уночі вчинили у камерах погроми та підпали, а битим віконним склом порізали собі руки, йдеться в ТСН.16.45.

Упродовж кількох годин акцію непокори приборкували наглядачі. Роботу мали і медики, хоч нікого з ув'язнених і не шпиталізували.

Завивання сирен і проблискові маячки десятка спецавто наполохали нічний Луцьк. Патрульні, пожежні, автозаки і аж 5 карет швидкої мчали до слідчого ізолятора. Там збунтувались ув'язнені.

"Вони гримали в двері, підпалювали свої речі і викидали їх у коридор через дверні оглядові кватирки", - розповідає заступник начальника пенітенціарної служби у Волинській області Юрій Безушкевич.

А ще потрощили у камерах меблі та вікна. 26 ув'язнених склом намагались перетяти собі вени.

"3 довелося відвезти у травмпункт, тому, що рани були трохи глибші, а в 11 були поверхневі рани. Провели асептичну обробку ран і наклали пов'язки", - розповів керівник Волинського центру екстреної допомоги Олег Куц.

Ув'язнені стверджують: таким чином захищали свої права, бо в ізоляторі їм обмежують побачення з рідними та переполовинюють передачі з дому. У пенітенціарній службі пояснюють: рішення про періодичність побачень приймають слідчі, а не адміністрація СІЗО.

"Вони вимагають харчі, які не передбачені нормативно-правовими актами, а саме ті, які потребують термічної обробки, і ті, в які можна щось сховати і доставити заборонені речі", - заявив заступник начальника пенітенціарної служби у Волинській області Юрій Безушкевич.

Нічний бунт в ізоляторі пенітенціари називають протиправними діями.

"Вони були скоєні з метою тиску на адміністрацію, щоб отримати непередбачені законом переваги і пільги. Це були демонстративні дії", - запевнив заступник начальника пенітенціарної служби у Волинській області

Що надзвичайна подія мала ознаки шантажу підтверджують і записи лікарів у медкартах в'язнів.

"Стан пацієнтів не був ні важким, ні загрозливим, навіть середньої важкості не був. Всі були збуджені дуже. Це була якась масова симуляція суїцидальної спроби", - розповів керівник Волинського центру екстреної допомоги Олег Куц

Бунт вдалося приборкати за 2 години. Вмовляннями, стверджують у СІЗО. Чи каратимуть ув'язнених і хто відшкодовуватиме наслідки погрому, у пенітенціарній службі вирішать після завершення розслідування. Зокрема і службового.

Повʼязані теми:

Наступна публікація